Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Porciunkula Asisi (foto: p. Robert Bahčič)
Porciunkula Asisi

Papež Frančišek na poti v Prociunkulo

| 04.08.2016, 11:40 Tone Gorjup

Papež Frančišek, ki se je pred dnevi vrnil s Poljske, se znova odpravlja na pastoralni obisk. Popoldne bo za nekaj ur obiskal Assisi oziroma baziliko sv. Marije Angelske, v kateri se nahaja majhna cerkvica Porciunkula. Gre za svetišče, kjer verniki po posredovanju sv. Frančiška Asiškega že 800 let prejemajo tako imenovani »porciunkulski odpustek« - dar Božjega usmiljenja. Papež Frančišek želi v letu usmiljenja tudi sam stopiti v to svetišče in se tam zadržati v molitvi.

Frančiškan brat Miran Špelič je spomnil, da je to že drugi obisk sedanjega papeža v Assisiju. Prvič je šel tja ob izvolitvi za Petrovega naslednika in se tam zadržal skoraj ves dan. Tokratni kratek obisk po besedah Špeliča prinaša pomembno sporočilo. Tudi on, ki je nekako glava katoliške Cerkve, bo stopil v to majhno, skromno cerkvico, ki pa je obdarjena z mnogimi milostmi. S tem bo pokazal, da je Božje usmiljenje res nekaj, kar je dostopno vsakemu.

V pričakovanju obiska papeža Frančiška v porcijunkuli so škofje Umbrije, kamor spada tudi mesto Assisi, v sporočilu zapisali: »Nekaj dni po veselju Krakova ter po tišini v Aushwitzu papež Frančišek prihaja v našo pokrajino, da bi se skupaj z nami s hvaležnostjo spominjal 'asiškega odpustka'. Njegovo romanje v Porcijunkulo nas še dodatno spodbuja, da bi postali berači Božjega usmiljenja, da bi ga mogli tako podariti bratom; posebej danes, ko se včasih zdi, da tema použije svetlobo. Papež nas ob tem želi spomniti, da vsakodnevna dejanja usmiljenja v družbo vnašajo kali življenja in upanja, ki se borijo proti zlu in ga lahko premagajo.« Umbrijski škofje so ob koncu izjave papežu izrazili sinovsko in bratsko vdanost in mu skupaj s krajevnimi Cerkvami zaklicali: »Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu!«

Vir: RV

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...