Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V Franciji med mašo azilanta ubila duhovnika

Svet | 26.07.2016, 13:38

Francoska policija je ubila moška azilanta, ki sta danes na severu države zajela talce v cerkvi. Med napadom sta ubila duhovnika, ki sta mu prerezala vrat. Žrtev je 84-letni župnik Jacques Hamel. Napad se je zgodil med 9. in 9.30 uro. Poleg tega je bil juje ranjen eden od vernikov, ki je bil med talci.

Moška sta v cerkev v kraju blizu Rouena prišla med mašo, pri kateri so bili tri redovnice, dva vernika in duhovnik. Eni od redovnic je med napadom uspelo pobegniti in sprožiti alarm, poroča Radio Vatikan.

Kraj dogodka sta že obiskala francoski predsednik Francois Hollande in francoski notranji minister. "Izražamo solidarnost z vso katoliško župnijsko skupnostjo," je dejal Hollande, ki je pohvalil hiter odziv policistov. Kljub temu je pretresen in šokiran nad tragičnim dogodkom. Dejal je še, da je vse bolj gotovo, da teroristi ne bodo odnehali, "dokler jih ne bomo ustavili" ter pri tem spomnil na nedavne napade v Nemčiji.

Na dogodek se je z žalostjo odzval tudi tamkajšnji škof Dominique Lebrun, ki je sicer že v Krakovu na Svetovnem srečanju mladih, a se zaradi dohodka vrača v svojo škofijo. V izjavi iz Krakova je sporočil, da se je ob tej tragični novici zjokal k Bogu in k joku povabil tudi vse, ki čutijo s to tragedijo. "Z mladimi na SDM-ju molim, tako kot smo v Varšavi molili ob grobu očeta Popiuluška, ki je bil umorjen v času komunističnega režima," je zapisal škof Lebrun. Na kraju dogodka je že ves čas generalni vikar škofije, škof pa bo že nocoj obiskal vernike in družine iz prizadete župnije, ki je po dogodku zelo v šoku. Škof je še zapisal, da Katoliška Cerkev v teh trenutkih v roke ne more vzeti drugega orožja kot je molitev.

Svet, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...