Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Franciji med mašo azilanta ubila duhovnika

Svet | 26.07.2016, 13:38

Francoska policija je ubila moška azilanta, ki sta danes na severu države zajela talce v cerkvi. Med napadom sta ubila duhovnika, ki sta mu prerezala vrat. Žrtev je 84-letni župnik Jacques Hamel. Napad se je zgodil med 9. in 9.30 uro. Poleg tega je bil juje ranjen eden od vernikov, ki je bil med talci.

Moška sta v cerkev v kraju blizu Rouena prišla med mašo, pri kateri so bili tri redovnice, dva vernika in duhovnik. Eni od redovnic je med napadom uspelo pobegniti in sprožiti alarm, poroča Radio Vatikan.

Kraj dogodka sta že obiskala francoski predsednik Francois Hollande in francoski notranji minister. "Izražamo solidarnost z vso katoliško župnijsko skupnostjo," je dejal Hollande, ki je pohvalil hiter odziv policistov. Kljub temu je pretresen in šokiran nad tragičnim dogodkom. Dejal je še, da je vse bolj gotovo, da teroristi ne bodo odnehali, "dokler jih ne bomo ustavili" ter pri tem spomnil na nedavne napade v Nemčiji.

Na dogodek se je z žalostjo odzval tudi tamkajšnji škof Dominique Lebrun, ki je sicer že v Krakovu na Svetovnem srečanju mladih, a se zaradi dohodka vrača v svojo škofijo. V izjavi iz Krakova je sporočil, da se je ob tej tragični novici zjokal k Bogu in k joku povabil tudi vse, ki čutijo s to tragedijo. "Z mladimi na SDM-ju molim, tako kot smo v Varšavi molili ob grobu očeta Popiuluška, ki je bil umorjen v času komunističnega režima," je zapisal škof Lebrun. Na kraju dogodka je že ves čas generalni vikar škofije, škof pa bo že nocoj obiskal vernike in družine iz prizadete župnije, ki je po dogodku zelo v šoku. Škof je še zapisal, da Katoliška Cerkev v teh trenutkih v roke ne more vzeti drugega orožja kot je molitev.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...