Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Papež v otroški bolnišnici: Pomnožimo dejanja krščanske ljubezni!

Svet | 29.07.2016, 17:17 Marjana Debevec

Prvo srečanje današnjega popoldneva je bil obisk pediatrične bolnišnice, kjer smo lahko videli več otrok z rakavim obolenjem. Papež jim je rekel, da med njegovim potovanjem v Krakov ni mogel manjkati obisk otroške bolnišnice. Zatrdil je, da bi se rad približal vsakemu otroku, se zadržal ob njegovi postelji in ga objel. »Rad bi prisluhnil v tišini pred vprašanji, na katere ni takojšnjih odgovorov. In molil«, je dejal Frančišek.

Papeža je v imenu zbranih bolnikov in njihovih staršev pozdravila poljska premierka. Poudarila je, da besede vera, upanje in ljubezen v tej bolnišnici dobijo povsem nov pomen, saj jih zaposleni vsak dan živijo na svoji koži. Usmiljenje pa po njenih besedah pomeni predvsem konkretno ljubezen.

Papež pa je v svojem pozdravu spomnil, da nam evangelij Jezus pogosto prikaže, kako se približa bolnikom. Nanje glede tako, kot gleda mati svojega otroka, če se ne počuti dobro. V sebi občuti sočutje, je dejal Frančišek in dodal: »Kako si želim, da bi bili kristjani tako blizu bolnim, kot je bil Jezus: v tišini, nežno in z molitvijo«.

Na žalost pa je po njegovih besedah naša družba onesnažena s kulturo metanja proč, ki je v nasprotju s kulturo sprejemanja. Žrtve te kulturo so najšibkejši, kar je zelo kruto. Zato se je zahvalil vsem, ki v tej bolnišnico tako lepo skrbijo za otroke, ker je to znamenje resnične človeške in krščanske civilizacije.

Družine se v svojih stiskah včasih počutijo same. Zato je na tem kraju, kjer se vidi konkretna ljubezen, takole povabil: »Pomnožimo dela kulture sprejemanja, dejanja, ki jih spodbuja krščanska ljubezen, ljubezen do Križanega Jezusa, do Kristusovega mesa. Služiti z ljubeznijo in nežnostjo potrebnim pomoči, nam pomaga, da rastemo v človečnosti in nam odpre prehod v večno življenje: kdor opravlja dela usmiljenja, se ne boji smrti«, je zatrdil Frančišek.

Ob sklepu je opogumil vse, ki so za življenjsko odločitev izbrali služenje bolnikom. Posebej se je zahvalil številnim redovnicam, ki vse svoje moči darujejo za bolnike. Vsem je zagotovil svoje molitve in jih prosil, naj molijo zanj.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...