Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Štefanija Lukič Zlobec (foto: Youtube)
Štefanija Lukič Zlobec

Izzivi, s katerimi se srečujejo svojci bolnikov z demenco

| 17.06.2016, 13:14 Damijana Medved

V junijski oddaji Modrost v očeh smo pozornost posvetili demenci, oziroma svojcem bolnikov z demenco. Bolezen, za katero v Sloveniji v tem hipu trpi približno 32.000 ljudi, pomembno zaznamuje tudi 32.000 družin, saj je dememca ena od bolezni, ki s svojim potekom zelo vpliva tudi na vse bolnikove bližnje, še posebej seveda, če je bolnik v domači oskrbi. Gostja oddaje je bila Štefanija Lukič Zlobec, predsednica društva Spominčica – slovenskega združenja za pomoč pri demenci.

Demenca se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, razumevanja, računskih zmožnosti, učnih sposobnosti ter govornega izražanja in presoje. Običajno jih spremlja zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev, socialnega vedenja ali motivacije. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence in njena pogostnost s starostjo strmo narašča. Pogost vzrok demence so tudi možganske kapi.

Spominčica – slovensko združenje za pomoč pri demenci opravlja veliko in pomembno delo pri ozaveščanju javnosti in tudi skrbi za bolnike ter svojce; v oddaji smo gostili predsednico društva, gospo Štefanijo Lukič Zlobec. Sedež združenja je sicer v Ljubljani, ampak ima izredno dobro razvejano mrežo po vsej Sloveniji. Pripravljajo celo vrsto dejavnosti z namenom destigmatizacije in detabuizacije bolezni in poudarjajo, da je demenca bolezen kot vsaka druga, ki se je ni treba sramovati, pač pa o njej odprto govoriti in jo čimbolje spoznati.

Spominčica tako organizira Alzheimer Cafe – srečanja o demenci, ki med drugim skrbi tudi za to, da se demenci odvzame stigmo, da se o njej govori odprto in na javnih mestih. Naša gostja pravi, da je taka oblika ozaveščanja javnosti v Sloveniji neverjetno dobro zaživela v večih slovenskih krajih.

Spominčica tudi pripravlja strokovna predavanja o skrbi bolnikov z demenco s skupnim naslovom »Ne pozabi me«.

Ker je demenca bolezen, ki s svojim potekom pomembno zaznamuje tudi svojce, še posebej, če so bolniki v domači oskrbi in večina bolnikov je, so pri Spominčici osnovali skupine za samopomoč svojcev bolnikov, kjer se mesečno srečujejo, bodrijo in izobražujejo.

Skupinske dejavnosti sicer čez poletje ne bodo potekale, bo pa tudi v poletnih mesecih na voljo svetovalni telefon (059/305-555), na katerega se bodo oglašali sodelavci Spominčice in vam skušali prek pogovora čimbolj pomagati pri vseh izzivih, ki pridejo z demenco.

Tudi v junijski oddaji smo del časa namenili rubriki Miselni oreh, s katero poskušamo razmigati naše možgane. Nadaljujemo z besednimi premetankami in vas tokrat vabimo, da sestavite čimveč novih besed, iz črk, ki sestavljajo ime naše rubrike, torej MISELNI OREH. Ker ste res spretni in izvirni pri sestavljanju novih besed, tokrat omejitev, da glagoli ne veljajo. Vaš seznam novih besed pošljite prek e-pošte na naslov modrost@ognjisce.si ali na naslov Radio Ognjišče, p.p. 4863, 1210 Ljubljana-Šentvid in pripišite za oddajo Modrost v očeh.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...