Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Pivka (foto: www.pivka.si)
Pivka

Danes spoznavamo Pivko z okolico

Radijski utrip | 15.06.2016, 05:15

V okviru akcije "Tu je naš dom", ko obiskujemo in spoznavamo slovenske kraje, smo se danes odpravili v Pivko. Tako dopoldne kot tudi v popoldanskem delu programa boste slišali naša oglašanja in pogovore z zanimivimi gosti,m ki nam bodo odstirali pogled v kraje Martina Krpana.

Občina Pivka se nam na zemljevidu kaže kot velik metulj s široko razprtimi krili. Glava je Pivka, edino mestno naselje in hkrati občinsko upravno središče, vzhodno krilo je Zgornja Pivka, obrobljena z gozdnatim hribovjem, ki se na jugovzhodu postopoma vzpenja proti 1796 m visokem Snežniku, zahodno krilo je Košanska dolina z obrobji v brkinskem hribovju in Vremščici (1027 m). Krili ločuje in jima hkrati daje oporo Taborski greben (751 m), ki je skupaj s Primožem (718 m) in Osojnico (820 m) tudi razvodje med porečjema reke Pivke in reke Reke in s tem tudi med bližnjim Jadranskim in zelo daljnim Črnim morjem.

Tu so tudi znamenita kraška presihajoča jezera, med katerimi sta največji Petelinjsko in Palško. Pivška občina leži torej na zanimivem jadransko-črnomorskem razvodju, saj del vode odteka po reki Pivki v Črno morje, del pa v Reko in nato v Jadransko morje.

Naša ekipa si bo terenski studio uredila v Parku vojaške zgodovine, kot glavnem razvojnem projektu občine Pivka ter največjem muzejskem kompleksu v Sloveniji. V njem je v tem času postavljena razstava "Pot v samostojnost", ki obeležuje 25 letnico samostojnosti naše države. Vabljeni k poslušanju!

6.15 V rubriki Polno prgišče lepote smo spoznali pokrajinsko razgibano kotlino, v kateri leži Pivka. Edino mestno naselje v istoimenski občini je polno presihajočih jezer, ki slovijo po izjemnem številu posebnih vrst živali in rastlin. Medved, volk in ris se na Pivškem prav dobro počutijo. Izvedeli smo za znameniti grad in na hitro spoznali njegovo zgodovino in usodo.

Martin Krpan
Martin Krpan © pivka.si

8.15 V našem radijskem jutru smo vas vprašali kako dobro poznate Pivko. Morda se le peljete mimo lepega kraja, morda ste si  ogledali muzej, ki priča o vojaški zgodovini ... Poklicala nas je poslušalka Martina in nas spomnila na Zeleni kras, razvojno agencijo, ki povezuje Notranjsko. Poslušalka Teja je pred leti odkrivala pivške podzene lepote. Z jamarji iz Postojne so si na izletu ogledali podzemne akvarije. Mi pa vas vabimo, da Pivko spoznavamo skupaj. Prisluhnite oglašanjem in prijaznim sogovornikom.

8.50 V prvem oglašanju v živo, v pogovoru z Jankom Boštjančičem, smo izvedeli, da je bila Pivka nekdaj Šempeter, da so v njej še danes prijazni in gostoljubni ljudje in, da so ponosni na zgodovino, ki so jo uspešno ujeli v muzej, ki je pomemben za življenje občine. Čeprav Pivka leži na križišču pomembnih cest, je iskala vsebino, ki bi jo lahko ponudila mimoidočim. Ves čas se je srečevala z bogato vojaško dediščino, čutili so se odgovorne za prostore vojašnice, ki so propadali in vdihnili so jim muzejsko vsebino. Ne gre le za opuščeno vojašnico, gre za prostor, v katerem se je začela vojna za samostojno Slovenijo. Pivka še danes ostaja pomembna logistična točka.

Janko Boštjančič, Park vojaške zgodovine Pivka
Janko Boštjančič, Park vojaške zgodovine Pivka © Izidor Šček

9.30 Janko Boštjančič je predstavil Park vojaške zgodovine, kjer na začetku obiskovalce pozdravi tank, odet v cvetlice. Ljudje imajo namreč občutek, da skuša park vzbujati militantnost, a resnica je daleč od tega. Res je, da ima to območje od nekdaj strateško območje, gre tudi za t.i. vrata Italije. Tam so se spet in spet selila ljudstva. Nosila razstava Parka vojaške zgodovine Pivka pa je razstava Pot v samostojnost, saj so iz vojašnice Pivka odšli prvi tanki, ta razstava pa tudi odpravlja manjko na nacionalnem nivoju, saj vodiči ugotavljajo, da mladi prihajajo s pomanjkljivim znanjem o osamosvojitveni vojni. Novost parka je lokomotiva iz prve svetovne vojne in počivališče za avtodome.

10.15 Strokovna sodelavka zavoda za turizem Pivka Andreja Požar je predstavila Ekomuzej pivških presihajočih jezer, ki je del informacijskega centra Krajinskega parka Pivških presihajočih jezer. Ta nastanejo po daljšem deževnem obdobju in na 15-ih kilometrih zračne razdalje nastane 17 tovrstnih jezer. Ker jih poleti ni mogoče videti, je njihova zgodba predstavljana v muzeju, ki je v Slovenski vasi. Predstavljeno je, kako ljudje živijo in so nekdaj živeli s temi jezeri, pa tudi živalski in rastlinski svet tega področja. Ta muzej bo del poletne muzejske noči …

V Ekomuzeju pivških presihajočih jezer
V Ekomuzeju pivških presihajočih jezer © Izidor Šček

11.15 Teja Morelj je predstavila Čistilno napravo Živa, ki je učna pot in je zanimiva zato, ker so iz čistilne naprave naredili učno pot in turistični produkt. Tam lahko vidimo, koliko vode porabimo vsak dan in kako ravnati z njo. Sogovornica je dodala, da bi se morali za vodne vire potruditi in jih spoštovati, zato so poleg preglednic in filmčkov pripravili tudi poskuse za obiskovalce.

V čistilni napravi Živa
V čistilni napravi Živa © Izidor Šček

11.35 Strokovni vodja Parka vojaške zgodovine Boštjan Kurent je predstavil nosilno razstavo v parku Pot v samostojnost, kjer je poudarek na obeleževanju 25 letnice samostojnosti. Gre za sodobno interaktivno razstavo, kjer lahko obiskovalci spoznajo proces od razpadanja Jugoslavije in njene vojske, ustanovitve Teritorialne obrambe in samostojnosti Slovenije. Odzivi obiskovalcev – šolarjev in tujcev – so pokazali, da je razstava pomemben pokazatelj zgodovine naše države. Razstava je zelo slikovita, ljudje se v leto 1991 vrnejo tudi s pomočjo številnih eksponatov iz tistega časa, obiskovalci si lahko ogledajo tudi nekaj filmov, ki prikazujejo tisto obdobje.

Vodja marketinga na Radiu Ognjišče, mag. Urša Sešek, je obiskala Mercator v Pivki in poslovodkinja Nadja Štemberger ji je predstavila ponudbo in povedala tudi, da ponujajo izdelke lokalnih proizvajalcev. V trgovini je tudi veliko dobre volje, saj so prodajalke med seboj prijateljice in rade delajo dobro.

V Mercatorjevi trgovini je Urša Sešek srečala Julko Dekleva, vodjo župnijske Karitas Pivka, kjer dobijo prehranske izdelke za pomoči potrebne, lani se je namreč zaprla tovarna Javor in so potrebe po pomoči so se povečale. Karitas pri nudenju pomoči pomaga občina in druga lokalna podjetja.

Julka Dekleva, vodja župnijske Karitas Pivka in poslovodkinja pivškega Mercatorja med predajo nagrade Ivanu Penku.jpg
Julka Dekleva, vodja župnijske Karitas Pivka in poslovodkinja pivškega Mercatorja med predajo nagrade Ivanu Penku.jpg © Izidor Šček

Radijski utrip, Dogodki, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...