Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Smiljan Trobiš (foto: Jože Bartolj)
Smiljan Trobiš

Naš gost pesnik Smiljan Trobiš

| 02.06.2016, 09:33 Jože Bartolj

V oddaji Naš gost smo tokrat gostili pedagoga, prevajalca, lektorja, mentorja in recitatorja, predvsem pa pesnika Smiljana Trobiša iz Novega mesta. Letos bo slavil 60 rojstni dan.

Je avtor dvaindvajsetih pesniških zbirk. Sam se ima predvsem za iskalca in spreobrnjenca, ki ga je pot pripeljala od medicine do jezika. V pogovoru nam je zaupal kako ga je življenje najprej zaneslo v študij medicine in ko je spoznal, da ni za to, na Pedagoško akademijo.

Od leta 1999 ima status svobodnega ustvarjalca na področju kulture – pesnika. V pogovoru nam je zaupal, kako se da na tak način živeti. Veliko objavlja tudi v revijalnem tisku od Oznanjenja, Revije 2000, do Pesniške tribune, Mentorja in Ognjišča, Zvona, Prijatelja ...

Smiljan Trobiš je tudi avtor več zbirk meditacij in zbirk molitev ter knjige petih križevih potov. Prav tako pa tudi zbirk duhovnih misli O lepoti krščanskega življenja. S temi deli že prihaja na polje teologije, saj gre za razmišljanja ob Božji besedi.

Sodeloval je tudi z drugimi umetnostmi in sicer so nekatere pesmi nastale na podlagi likovnih del različnih umetnikov od kiparja Franceta Goršeta naprej.

Smiljan Trobiš je v Eseju o pisanju zapisal:

»Vse velike stvari in dobre umetnine so preproste. Vsako stvar se da povedati preprosto, v nekaj reduciranih besedah. Toda pesem mora povedati več, kot bi bilo preprosto povedano bistvo pesmi, ne pa manj. Zato pesnik išče izraz, ki bi bil najbližje resnici, temu, kar se res dogaja v njem. Dobra pesem najiskreneje izrazi pesnikovo najglobljo resnico. Seveda je pesnik sam zaledje svoje umetnine in kolikor zna biti preprost sam, v tolikšni meri bo preprosta tudi njegova pesem. Velja tudi, da kolikor je bogat ustvarjalec, toliko bogastva lahko da v umetnino.

 

Ko bom preplezal najvišjo steno –

sebe,

bom v tihih globinah

odkril

najlepši travnik –

Tebe."

 

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...