Damijana Medved
Matej Kržišnik
Petra Stopar
Kaldejski katoliški patriarh Louis Sako (foto: ARO)
Kaldejski katoliški patriarh Louis Sako
08.07.2016, 08:26 Marjana Debevec

Patriarh Sako: Islam potrebuje notranji preobrat

Islam potrebuje notranji preobrat, je v odzivu na grozljivi teroristični bombni napad islamskih skrajnežev minuli konec tedna v Bagdadu, v katerem je življenje izgubilo več kot 200 ljudi, poudaril kaldejski katoliški patriarh Louis Raphael Sako. Ideologija islamskih skrajnežev je kot atomska bomba, ki ogroža človeštvo po vsem svetu, je prepričan patriarh.

Z islamske strani si patriarh Sako želi, da bi širili zmeren islam in da bi presegli totalitarne razlage svoje veroizpovedi. Izrazil je tudi upanje na močnejšo samokritiko znotraj islama, ki bi se odločno uprla krvavi ideologiji »Islamske države«. Spremembe bi se morale zgoditi v samem osrčju islamske vere – z obratom k strpnosti, sožitju in spoštovanju človekovih pravic. Kajti terorizem je rakavo tkivo, ki uničuje islam, je prepričan patriarh.

V začetku tedna je namreč obiskal okrožje Karrada v Bagdadu, nekdaj povsem krščansko četrt, kjer je v nedeljo prišlo do grozljivega napada. V pogovoru za katoliško agencijo Asia News je patriarh vidno pretresen povedal: »V spomin na žrtve sem prižgal nekaj sveč, molil sem s svojci žrtev in ostro obsodil ta krvavi pokol proti človeštvu«. Kot je dejal, je videl starše, ki so v ruševinah še vedno obupani iskali svoje otroke. Zato razume gnev prebivalstva do tamkajšnjih oblasti.

Tudi sam je že večkrat pozval vodilne politike, naj osebne in strankarske interese potisnejo na stran in okrepijo narodno varnost, da bi zaščitili življenja in lastnino svojih državljanov.

Kaldejski patriarh je prepričan, da si islamski teroristi nič več ne prizadevajo za nadzor nad določenimi območji, ker se zavedajo, da so vojaško poraženi. Zdaj je njihov cilj udariti na čim več različnih prizoriščih in povzročiti kar največje število žrtev. Islamski skrajneži želijo vzbuditi vtis, da lahko ves svet držijo v šahu, je dejal patriarh: »Želijo izzivati, širiti paniko in zbujati občutek, da nihče na svetu, ne glede na to, kje je, ni varen pred njimi.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.