Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Nedelja Slovencev po svetu na Brezjah

Slovenci po svetu | 05.07.2016, 11:58 Matjaž Merljak

Prvo nedeljo v juliju že vrsto let posvečamo Slovencem po svetu. To je dan, ko se ne le spomnimo na rojake, ampak tudi molimo, da bi se v njihovih skupnostih po svetu okrepila slovenski jezik, slovenska zavest in narodna izročila, utemeljena na veri. V narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah je bilo to nedeljo slovesno somaševanje.

Kot so zapisali na spletni strani marija.si, je letošnja nedelja Slovencev po svetu priložnost, da skupaj z rojaki iz zamejstva in tujine obeležimo 25. obletnico samostojne države Slovenije ter se spomnimo na pričevanje in pomemben doprinos, ki so ga opravili v času mednarodnega priznanja Slovenije.

Nedeljska deseta sveta maša v baziliki je bilo kot slovesno somaševanje, ki vodil p. Ciril Božič, ki v Melbournu v Avstraliji vodi Slovenski katoliški misijon sv. Cirila in Metoda. Ob njem so somaševali rektor brezjanske bazilike, dr. p. Robert Bahčič, slovenski duhovnik v Belgiji in Parizu dr. Zvone Štrubelj, policijski vikar Janez Novak ter letošnji novomašnik p. Boštjan Horvat OFM. Kljub slabemu vremenu, so k tej sveti maši prišli številni romarji.

Somaševalci na Brezjah
Somaševalci na Brezjah © Marija.si

V uvodu v sveto mašo je p. Bahčič še prav posebej pozdravil vse Slovence po svetu, ki se z veseljem vračajo domov in molijo za domovino. P. Cirilu Božiču se je zahvalil za vodenje svete maše, prav posebej pa pozdravil njegovo mamo, ki pri 93-ih letih še vedno z veseljem priroma k Mariji Pomagaj na Brezje. P. Božič se je v nagovoru po evangeliju navezal tudi na praznik slovanskih apostolov, sv. Cirila in Metoda (ki ga obeležujemo 5. julija). Bila sta prva tujca, ki sta se naučila domači jezik in slovanskim narodom posredovala evangelij, veselo sporočilo v domačem jeziku. In na to nedeljo praznujemo nedeljo Slovencev po svetu. Skoraj vsaka družina ima nekoga v tujini, po svetu. Božja beseda današnje nedelje govori o dobrem pastirju, ki privede nazaj vse razkropljene otroke. In danes smo vsi razkropljeni po svetu tu, romarji pri Mariji Pomagaj .

Sodelavci pri pridigi
Sodelavci pri pridigi © Marija.si

Svojo pridigo je p. Božič zasnoval nekoliko drugače, k sodelovanje je, kot je dejal, povabil nekaj domoljubov; brata Andreja in Marka Finka ter njunega nečaka Sandija Žnidarja, vsi izhajajo iz Argentine (ki so zapeli pesem Slovenija v svetu) ter igralca in pesnika Toneta Kuntnerja, ki je recitiral nekaj svojih in Cankarjevih ter Prešernovih pesmi. Ob koncu nagovora je p. Ciril poudaril pomen luči vere za naš narod in njegov obstoj.

Zbrani verniki na Brezjah
Zbrani verniki na Brezjah © Marija.si

In ker je bil pri sveti maši prisoten tudi letošnji novomašnik, frančiškan p. Boštjan Horvat, je ob koncu pridige podelil novomašni blagoslov. Ob koncu maše je posebno molitev za domovino pripravil in zmolil dr. Zvone Štrubelj, na povabilo p. Božiča pa je prisotne nagovoril tudi predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...