Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Koroški Slovenci tretji na Europeadi

Slovenci po svetu | 28.06.2016, 11:42 Matjaž Merljak

Na Južnem Tirolskem je od 18. do 26. junija 2016 potekala Europeada - Evropsko nogometno prvenstvo manjšin. Ekipa koroških Slovencev Team Koroška pod vodstvom selektorja Marijana Velika se je uvrstila na odlično tretje mesto, dežela Koroška pa se poteguje za gostiteljico naslednjega prvenstva leta 2020.

Kot piše na portalu slovenskega uredništva ORF v Celovcu je Team Koroška v polfinalu izgubil proti dvakratnemu prvaku Europeade in gostitelju, selekciji Južne Tirolske z 0:2. V prvem polčasu so bili enakovreden nasprotnik, potem pa je zmanjkalo moči, natrpan teden je terjal svoj davek, tudi dolga četrtfinalna tekma proti Nemcem iz Rusije, poškodovali so se tudi štirje igralci, v drugem polčasu so domačini zadeli dvakrat. Malega finala za tretje in četrto mesto sicer niso odigrali na zelenici, temveč so ga odgovorni odločili za zeleno mizo. Reprezentanca Hrvatov iz Srbije je z nešportnim obnašanjem in izgredi na tekmi proti Okcitancem iz Francije poskrbela za edini škandal in so jo organizatorji izključili iz turnirja.

Prvaki so postali - tretjič zapored - nemško govoreči Južni Tirolci. Koroški Slovenci so napredovali, saj so na prejšnjem prvenstvu pred štirimi leti v Nemčiji (pri lužiških Srbih na Saškem) osvojili četrto mesto. Ta uspeh pa je tudi odlična osnova za kandidaturo koroških Slovencev za izvedbo Europeade 2020, katero aktivno podpira tudi koroška deželna politika, prav tako tudi Republika Slovenija.

Na Europeadi so koroški Slovenci prišli do polfinala po treh tekmah. Prvo tekmo v skupini so proti Madžarom iz Slovaške izgubili z 0:1, v drugi tekmi so rekordno – z 12:0 zmagali proti Nemcem iz Danske in nato v tretji tekmi tesno – s 3:2 zmagali proti lužiškim Srbom. Kot drugouvrščeni v skupini so si zagotovili nastop v zaključnem delu Europeade.

Bilanca Europeade na Južnem Tirolskem je tako iz športnega kot tudi narodnopolitičnega vidika absolutno pozitivna, za slovenski spored ORF ocenjuje poslujoči podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS Nanti Olip. Tretje mesto ekipe koroških Slovencev je odlična popotnica za kandidaturo za Europeado 2020 na Koroškem. NSKS je včlanjen v Federalistično unijo evropskih narodnih skupnosti (FUENS) in je tako posredno tudi soorganizator in nositelj tega športnega veledogodka. Europeada je odlična platforma za spoznavanje manjšinske realnosti po vsej Evropi, je poudaril Olip.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...