Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

V Kopru drevi molitev za ureditev razmer v pristanišču

Cerkev na Slovenskem | 13.07.2016, 15:16 Petra Stopar

Iz Župnije Koper so sporočili, da bo danes v cerkvi pomorščakov sv. Nikolaja na Kidričevi ulici v Kopru posebna molitvena ura in sveta maša, s katero bodo verniki prosili za ureditev razmer v Luki Koper, mestu in državi.

Kot je zapisal stolni župnik Primož Krečič, se bo molitev začela ob 18. uri, ob 19.00 pa bo maša. Verniki lahko po njegovih besedah ta dan posvetijo postu in molitvi.

Razmere v Luki Koper so dosegle vrelišče 1. julija, ko so zaposleni za več dni blokirali celoten promet v pristanišče. Poteza je sledila razkritju vladnega dokumenta, ki je po njihovem prepričanju dokazoval, da vlada snuje odprtje koncesijske pogodbe in uvedbo pristaniške uprave. Med drugim so delavci zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonjo, ki naj bi stala za temi načrti oziroma naj bi s svojimi izjavami minirala vodstvo družbe. Po pogovorih z upravo so delavci 5. julija prenehali z blokado, zato pa so se aktivnosti in protesti nadaljevali in za en dan tudi preselili v Ljubljano, kjer je predstavnike delavcev sprejel tudi premier Miro Cerar.

Čeprav je ta večkrat zavrnil možnost privatizacije Luke, pa so pritiski javnosti očitno naredili svoje. Tako je predsednik vlade danes pojasnil, da se Dragonja želi umakniti z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za finance. Kot je dodal Cerar, bodo njegovo željo tudi upoštevali. Je pa danes svoj nepreklicni odstop sporočil minister za finance Dušan Mramor. Pri tem pa po njegovih besedah zadnje dogajanje okoli Luke Koper in očitki Dragonji nimajo nobene zveze s to odločitvijo, ki je zorela že nekaj časa.

Pristanišču in njegovem pomenu za dobrobit Slovenije bomo posvetili tudi današnjo oddajo »Pogovor o« na Radiu Ognjišče ob 17. uri in 5 minut.

Cerkev na Slovenskem, Politika
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...