Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
papež na srečanju z velikim imamom (foto: Radio Vatikan)
papež na srečanju z velikim imamom

Sveti sedež in univerza Al Azhar na pogovorih o vnovični vzpostavitvi odnosov

Svet | 13.07.2016, 13:47 Marjana Debevec

Potovanje papeža Frančiška v Azerbajdžan in Gruzijo konec meseca septembra bo povsem v znamenju ekumenskega in medverskega dialoga. Nadaljuje pa se tudi dialog med Vatikanom in egiptovsko univerzo Al Azhar, kjer se na pogovorih prav danes mudi tajnik Papeškega sveta za medverski dialog msgr. Miguel Ángel Ayuso Guixot. S sogovorniki se pogovarjajo o možnosti za vnovično vzpostavitev dialoga med Papeškim svetom za medverski dialog in omenjeno univerzo.

Tajnik Papeškega sveta za medverski dialog msgr. Guixot se mudi na kairski univerzi Al Azhar. Dopoldne se je v spremstvu apostolskega nuncija v Egiptu srečal z direktorjem univerzitetnega Centra za dialog Mahmoudom Hamdinom Zakzoukom. Med srečanjem, ki ga je predlagal papeški svet, so govorili o možnosti za ponovno vzpostavitev dialoga med Papeškim svetom za medverski dialog in univerzo Al Azhar.

Spomnimo, da je 23. maja letos v Vatikan na avdienco s papežem Frančiškom prišel Ahmed al Tayyib, veliki imam kairske univerze Al Azhar, ki je ena najpomembnejših teološko-akademskih ustanov sunitskega islama.

Ekumenski in medverski dialog pa bo tudi osrednja tema papeževega obiskal v Gruziji in Azerbajdžanu in sicer med 30. septembrom in 2. oktobrom. Najprej se bo sveti oče sestal z voditeljem gruzijske pravoslavne Cerkve patriarhom Ilijo II..

V Azerbajdžanu je 2. oktobra na programu srečanju s šejkom kavkaških muslimanov in obisk mošeje. Predvideno je tudi srečanje s pravoslavnim škofom Aleksandrom iz Bakuja in predsednikom tamkajšnje judovske skupnosti.

1. oktobra bo papež Frančišek na stadionu v gruzijski prestolnici Tbilisi obhajal slovesno bogoslužje, kasneje pa se bo srečal z duhovniki in redovniki ter z ubogimi in s sodelavci tamkajšnje Karitas.

Obisk v Gruziji in Azerbajdžanu je drugo potovanje papeža Frančiška na Kavkaz v letošnjem letu. Konec junija je namreč obiskal Armenijo. Takrat je dejal, da prihaja kot poslanec miru, da bi podprl vsa prizadevanja na poti proti miru in spremljal vse korake, usmerjene k spravi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...