Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Donko Kopač Mrakovi: Če boste vnuka vrnili domov, se vam bomo prišli zahvalit!

| 07.07.2016, 08:59 Marjana Debevec

Pred ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Odbor za zaščito pravic vnukov in starih staršev v sredo popoldne pripravil shod, s katerim je od ministrstva znova zahteval, naj koroška dečka vrne starim staršem. Nov shod so napovedali čez dva meseca in znova zahtevali odstop ministrice Anje Kopač Mrak. Če se bo zavzela za koroška dečka, pa so obljubili, da se ji bodo prišli zahvalit.

Strokovni zastopnik starih staršev Franc Donko je poudaril, da ne bodo odnehali, dokler ne bosta otroka pri babici in dedku. Stara starša se protesta sicer nista udeležila, saj sta po Donkovih besedah že utrujena od vsega dogajanja. Je pa babica Marija Otorepec udeležence shoda nagovorila prek telefona in se jim med drugim zahvalila za vso podporo, ki jo že od začetka izkazujejo.

Shod v podporo koroškima dečkoma; Franc Donko
Shod v podporo koroškima dečkoma; Franc Donko © Miran Hergula

Psihoterapevt Borut Simon Pogačnik je v nagovoru zbranim dejal, da sta dečka trenutno v obdobju razvoja, ko za identifikacijo nujno potrebujeta "emocionalni objem". Po njegovih besedah se bosta soočala s travmatsko nevrozo, kar bo vplivalo na njuno nadaljnje življenje, zato naj država čez 20 let z njune strani pričakuje tožbo. Kot je še poudaril, sta dečka v slabšem položaju kot slovenski zaporniki, saj ju lahko stara starša obiščeta le enkrat mesečno.

Apeliral je tudi na predsednika države, Boruta Pahorja, naj uporabi svoj vpliv in pomaga otrokoma priti »iz zapora«.

Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb je zelo ostro nastopil zoper Kopač Mrakovo, ki po njegovem mnenju svoje delo opravlja ne le slabo, ampak tudi narobe, vsekakor pa nemoralno. "Če bi bil jaz minister, bi šel lastnoročno do teh dveh dečkov in ju pripeljal lastnoročno. Naslednji dan bi bil odstavljen, ampak moralno prav je, da ta otroka dobita dedka in babico," je poudaril Vodeb.

Shod v podporo koroškima dečkoma
Shod v podporo koroškima dečkoma © Miran Hergula

Metka Zevnik je povedala, da so v gibanju Za otroke in družine.si pripravili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi lahko po skrajšanem postopku uredila pravice otrok in starih staršev. Slednja omogoča starim staršem, da posvojijo svoje vnuke, hkrati pa zahteva odvzame roditeljske pravice staršu, ki je storil umor ali zelo hudo nasilno dejanje v družini. Pristojnosti o posvojitvah pa iz Centrov za socialno delo seli na sodišča. Podpise za vložitev omenjene novele boso začeli zbirati 1. septembra.

Shod v podporo koroškima dečkoma; Metka Zevnik
Shod v podporo koroškima dečkoma; Metka Zevnik © Miran Hergula

Metka Zevnik je obenem izpostavila Karla Erjavca kot vodjo državne politike proti starim staršem. Slovenija je bila namreč med samo 12 državami Organizacije združenih narodov, ki so glasovale proti resoluciji za zaščito družine. Ta vključuje tudi priznanje družine kot prostora medgeneracijske solidarnosti ter prenosa kulturne identitete, tradicije in miralnih vrednot. "Proti vsemu temu in še marsičemu pozitivnemu v tej resoluciji je glasovala Slovenija, po navodilu Karla Erjavca," je bila jasna Zevnikova.

V Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev ponovno opozarjajo:

1.otroka nista siroti, da bi ju bilo potrebno namestiti k tujim ljudem, zato zahtevamo takojšnjo vrnitev vnučkov v njuno edino pravo družino, k babici in dedku!

2. Po odstopih direktorjev CSD Velenje in Sl.Gradec zahtevamo, da ministrica prevzame strokovno odgovornosti in izpelje takojšnjo vrnitev otrok babici in dedku!

V nasprotnem primeru naj odstopi, da bo na njeno mesto prišel odgovoren minister s čutom za malega človeka, ki bo pripravljen pravično in brez zavlačevanja vrniti otroke v domače okolje.

3. Otroka, babica in dedek so v zadnjih mesecih izpostavljeni velikemu trpljenju, namesto da bi z vnukoma mirno živeli po vsem prestanem. Tudi s postopki imajo velike stroške, zato ob vrnitvi otrok od ministrstva pričakujemo, da jim za povrnitev materialne škode na novo opremi otroško sobo, z vsem, kar otroka v tej straosti potrebujeta.

Po počitnicah se bomo ponovno zbrali, in vse ki odločajo o usodi nemočnih otrok, z ministrico na čelu, spet poklicali na odgovornost ter preverili ali so naše zahteve uresničili.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...