Rok MihevcRok Mihevc
Ppež med ubogimi (foto: Radio Vatikan)
Ppež med ubogimi

Papež dvesto ubogim iz Francije: Vi ste v srcu Cerkve!

Svet | 06.07.2016, 12:58 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne sprejel skupino približno 200 ubogih iz škofij francoske province Lyon. Ljudje, ki živijo v skrajni revščini, so priromali v Vatikan na spodbudo gibanja Četrti svet in v spremstvu lyonskega nadškofa kardinala Philippa Barbarina. Zatrdil jim je, da Jezus vsakega človeka sprejema takšnega, kot je, ter da so ubogi v srcu Cerkve. O Jezusu namreč ne pričujejo z besedami, ampak s svojim življenjem. Kot On so tudi ubogi zavrženi od sveta.

Spremljevalcem romarjev se je papež zahvalil, ker izhajajo iz skupnega življenja in ne iz abstraktnih teorij. »Abstraktne teorije nas vodijo v ideologije in ideologije nas vodijo v zanikanje, da je Bog postal meso, eden od nas!« je poudaril Frančišek.

Obenem pa jim de dejal, da nas življenje, ki ga delimo z revnimi, spreminja in spreobrača. »Ne le da greste vi naproti njim, v srečanje tistemu, ki ga je sram in se skriva, ne le da hodite z njimi in se trudite razumeti njihovo trpljenje, se tudi trudite vstopiti v njihov obup. Okrog njih namreč oblikujete skupnost ter jim na ta način dajete obstoj, identiteto, dostojanstvo.« Leto usmiljenja je po njegovih besedah priložnost, da znova odkrijemo in živimo to razsežnost solidarnosti, bratstva, pomoči in vzajemne podpore.

Vse zbrane pa je povabil, naj ohranjajo pogum in upanje. Zatrdil jim je tudi, da je njihovo poslanstvo še posebej v tem, da molijo za bogataše in hinavce, za katere je Jezus rekel: Gorje jim!: »Dajem vam poslanstvo, da molite zanje, da bi Gospod spremenil njihova srca

Prosil pa jih je torej, naj molijo za tiste, ki povzročajo njihovo revščino, da bi se spreobrnili. Prav tako naj molijo za duhovnike, ki, ko vidijo ranjenega in na pol mrtvega človeka, gredo naprej, pogledajo na drugo stran, ker nimajo sočutja. »Vsem tem ljudem, ki so povezani z vašo revščino in s tolikšno bolečino, se iz srca nasmehnite; želite jim dobro in Jezusa prosite, da bi se spreobrnili. In zagotavljam vam, da če boste delali tako, bo veliko radosti v Cerkvi, v vašem srcu in v ljubljeni Franciji,« je zatrdil papež Frančišek.

Pred tem srečanjem z ubogimi iz Francije pa je sveti oče sprejel starše ameriškega fanta, ki so ga pred dnevu mrtvega našli v reki Tiberi. Želel jim je namreč izraziti svoje sožalje in bližino v molitvi za tragično umrlega fanta.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...