Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Shod (foto: Nova24TV)
Shod

Odbor za zaščito vnukov in starih staršev v sredo pripravlja shod

Slovenija | 04.07.2016, 17:16 Marjana Debevec

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev v sredo popoldne pred ministrstvom za delo pripravlja protestni shod. Ministrici Anji Kopač Mrak želijo sporočiti, da koroška dečka spadata k babici in dedku.

V Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev so prepričani, da sta otroka z nasilnim odvzemom iz domačega okolja doživela nepotreben šok, babici in dedku pa so o tem lagali in prikrivali načrte. Zato zahtevajo odstop vodstev in odgovornih na CSD Velenje in Slovenj Gradec.

Babici in dedku so odrekli status družine z vnukoma, tako dečkov nista mogla obvarovati pred samovoljo CSD. Soc. delavce zato odbor poziva k spoštovanju Evropske konvencije za človekove pravice in evropskega sodišča.

Prepričani so tudi, da so odgovorni za nadzor dela CSD malomarno opravili svoje naloge. Zato zahtevajo odstop sekretarke SCSD in vodje Socialne inšpekcije.

Zahtevajo tudi razjasnitev vloge dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič in profesoric Fakultete za socialno delo, ki so zlorabile stroko, da bi utišale nasprotovanje strokovne in laične javnosti takšnemu odvzemu.

Od ministrice Anje Kopač Mrak zahtevajo prevzem objektivne in strokovne odgovornosti pri odvzemu vnučkov zaradi dokazanih kršitev človekovih pravic dečkoma in starim staršem.

Upravno sodišče in upravna inšpekcija sta ugotovili kršenje človekovih pravic in postopkov. Cerarjevi koaliciji in vsem institucijam, ki imajo moč, da vplivajo na vrnitev otrok, pa tega ne storijo in raje ščitijo odgovorne za odvzem, v odboru za zaščito vnukov in starih staršev sporočajo, da bodo morali prevzeti odgovornost za podaljševanje travm otrok.

Že tri mesece sta dečka neznano kje, v tem času sta smela samo za uro in pol videti babico in dedka. V omenjenem odboru poudarjajo, da je to nezasličano kratenje človekovih pravic otrokoma, babici in dedku, saj so še v zaporu obiski dovoljeni 1x na teden. Do vrnitve k babici in dedku zato zahtevajo tedenske stike. Dečka sta na stikih povedala, da želita domov. Zato skrbnico v odboru pozivajo, da prevzame strokovno odgovornost in nemudoma sproži postopek vrnitve v varno in ljubeče okolje k babici in dedku.

Slovenija, Politika, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...