Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Papež kardinala Rodeta povišal v red kardinalov duhovnikov

Cerkev po svetu | 20.06.2016, 14:49 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes v Vatikanu vodi redni javni konzistorij za pet primerov kanonizacije. Za svetnike bodo 16. oktobra razglašeni štirje duhovniki in ena redovnica, ki so živeli v zadnjih treh stoletjih. To so: Francoz Salomone Leclercq, Španec Manuel Gonzáles García, italijanska duhovnika Ludvik Pavoni in Alfonz Marija Fusco ter francoska redovnica Elizabeta presvete Trojice. Današnji konzistorij je bil posebnega pomena tudi za Cerkev na Slovenskem. Papež je namreč kardinala Franca Rodeta po desetih letih, odkar je postal član kardinalskega zbora, povišal v red "kardinalov duhovnikov".

Do zdaj je imel naslov "kardinal diakon", ki ga po običaju prejmejo voditelji osrednjih uradov Svetega sedeža. Kardinal Rode je o tem za Radio Vatikan dejal:

"Prehod iz kardinala diakona v kardinala prezbiterja je normalni prehod za tiste, ki želijo. Jaz sem vložil prošnjo, da me promovirajo na drugo stopnjo, torej na stopnjo kardinala prezbiterja, vendar s tem, da ohranim isto titularno cerkev sv. Frančiška Ksaverija v Garbatelli tukaj v Rimu … Moram reči, da je ta promocija, če hočemo tako to imenovati, nekako redna pot kardinala po desetih letih. Kardinal, ki je bil pred desetimi leti imenovan kot kardinal diakon, ima pravico, da po desetih letih postane kardinal prezbiter ali kardinal duhovnik. S tem me pravzaprav še bolj povezuje s svetim očetom kot njegovim bližnjim sodelavcem, svetovalcem, človekom, ki ima kot kardinal najlažji dostop do njega."

Na današnjem konzistoriju so govorili tudi o temi prihodnje sinode.

»Predlagane so bile štiri teme: razpravljati o mladih in veri, miru na svetu, skupaj z ekumenizmom in medverskim dialogom, vzgoji duhovnikov in sinodalnosti v Cerkvi,« je za Radio Vatikan še dejal kardinal Franc Rode.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...