Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Klovn (foto: Radio Vatikan)
Klovn

VIDEO: Jubilej cirkusantov in uličnih umetnikov

Cerkev po svetu | 16.06.2016, 13:04 Marta Jerebič

V Rimu se je včeraj začelo svetoletno romanje uličnih umetnikov in glasbenikov, cirkusantov, lutkarjev in žonglerjev. Danes jih je v avdienco sprejel papež Frančišek.

Papež Frančišek jim je dejal, da so sejalci lepote in veselja v svetu, ki je včasih mračen in žalosten. To pa pomeni, da so tudi prinašalci Božjega usmiljenja, je dejal papež. Dodal je, da njihove predstave bogatijo družbe po vsem svetu, spodbujajo upanje in zaupanje, sposobne so povzdigniti duha in pomenijo priložnost za zdravo zabavo.

Posamezne skupine so v dvorani Pavla VI. tudi dejansko poskrbele za zabavo. Celo papež je prestrašeno pobožal tigra, ki ga je sicer zamenjal za leoparda.

»Kot je rekel sv. Janez Pavle II., lahko prebudite nasmeh otroku, v trenutku razsvetlite obupan pogled osamljenemu, ter preko predstav in zabave zbližujete ljudi med seboj.« Lahko tudi prestrašite papeža, da boža leoparda. Veliko moč imate!«

Papež jim zagotovil bližino Cerkve na njihovem potujočem življenju.

Predsednik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih, kardinal Antonio Maria Vegliò, je za Radio Vatikan povedal, da je Cerkev potujočim še posebej blizu. Cirkusanti in ulični umetniki nam posredujejo veselje, ljubezen, trenutke brezskrbnosti in to je pravo usmiljenje, zato njihov jubilej po kardinalovih besedah v koledarju leta usmiljenja ni mogel manjkati. Popoldne bodo poromali skozi sveta vrata v vatikanski baziliki.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...