Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Študij za zaščito mladoletnih končalo prvih 19 študentov

Cerkev po svetu | 15.06.2016, 07:52 Marta Jerebič

Papeška univerza Gregoriana v Rimu je včeraj prvič podelila diplome mednarodnim strokovnjakom na področju boja proti spolnim zlorabam mladoletnikov. Semestrski študij z naslovom Zaščita mladoletnih je uspešno končalo prvih 19 študentov.

Na slovesnosti so prebrali tudi papeževo sporočilo, ki ga je naslovil na predsednika Centra za zaščito mladoletnih, ki deluje pod okriljem univerze, p. Hansa Zollnerja, sicer tudi člana vatikanske komisije za zaščito mladoletnih.

Pobuda za tak študij po papeževih besedah prispeva k preprečevanju zlorab mladoletnikov. Vsi sodelujoči pa si obenem prizadevajo tudi za zdravljenje te globoke rane. Vsem, ki so pravkar končali študij, je sveti oče zaželel poguma in potrpežljivosti. Tako se bodo srečali z mnogimi nasmehi hvaležnosti. Novi diplomanti prihajajo iz 15 različnih držav. Kot je povedal p. Zollner, je v mnogih izmed teh držav pomen preprečevanja zlorab mladoletnih podcenjen. Predvsem tam je potreba po takih strokovnjakih nujna. Med študijem se študentje usposobijo predvsem prepoznavati znamenja spolne zlorabe, izdelati ukrepe preprečevanja in vzpostavljati odnos z žrtvami.

Prošnje za vpis na študijski program v prihodnjem letu kandidati lahko pošljejo do konca tega meseca.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...