Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Nov praznik – god sv. Marije Magdalene

Cerkev na Slovenskem | 10.06.2016, 17:01 Marta Jerebič

V Katoliški Cerkvi smo dobili nov praznik - god svete Marije Magdalene, ki ga obhajamo 22. julija. Dekret je na željo papeža Frančiška izdala Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov.

V njem pojasnjuje, da se odločitev umešča v sedanji cerkveni kontekst, ki zahteva bolj poglobljen premislek o dostojanstvu ženske, novi evangelizaciji in veliki skrivnosti Božjega usmiljenja.

Sveti Janez Pavel II. je veliko pozornosti namenil ne le pomembni vlogi ženske pri Kristusovem poslanstvu in poslanstvu Cerkve, ampak tudi posebni vlogi Marije Magdalene kot »prvi priči, ki je videla Vstalega, in prvi glasnici, ki je apostolom oznanila vstajenje Gospoda«. Ta pomembnost se danes nadaljuje v Cerkvi, ki »želi brez vseh razlik sprejeti moške in ženske katere koli rase, ljudstva, jezika in naroda«, da bi jim oznanila veselo novico evangelija Jezusa Kristusa, jih spremljala na njihovem zemeljskem romanju in jim ponudila čudovita dela Božjega zveličanja.

Papež Frančišek je odločitev o prazniku svete Marije Magdalene sprejel v sklopu jubileja Usmiljenja, da bi izpostavil »pomembnost te ženske, ki je pokazala veliko ljubezen do Kristusa in ki jo je Kristus zelo ljubil«, še poroča Radio Vatikan.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...