Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

V večno mesto tokrat bolniki in osebe s posebnimi potrebami

Svet | 09.06.2016, 14:09 Marjana Debevec

V Vatikanu se bo jutri začel jubilej bolnikov in ljudi s posebnimi potrebami v svetem letu usmiljenja. Dogajanje so predstavili na današnji tiskovni konferenci. Predsednik papeškega sveta za spodbujanje nove evangelizacije msgr. Rino Fisichella (beri: fizikela) je ob tem povedal, da je v letu usmiljenja zaradi jubilejnih dogodkov v Vatikan poromalo že več kot 9 milijonov ljudi.

Udeleženci jubileja za bolnike se bodo jutri popoldne v cerkvi sv. Marije zbrali pri češčenju Najsvetejšega, kjer bodo lahko prejeli zakrament svete spovedi ter vstopili skozi sveta vrata. Sledila bo kateheza o usmiljenju z naslovom: Usmiljenje, vir veselja.

V soboto dopoldne bodo po različnih cerkvah pripravili češčenje Najsvetejšega ter nato katehezo o usmiljenju. Popoldne pa bo v vrtovih Castel S. Angelo praznovanje z različnimi dogodki.

V nedeljo dopoldne bodo bolniki s svojimi spremljevalci na Trgu sv. Petra prisluhnili pesmim in pričevanjem na temo: Kadar sem šibak, takrat sem močan. Zatem pa bo sveto mašo zanje daroval papež Frančišek. Do sedaj je za to sveto mašo prijavljenih 50 tisoč bolnikov z vsega sveta.

Že pred samim romanjem bolnikov in oseb s posebnimi potrebami, je papeški svet za pastoralo zdravja v Rimu pripravil mednarodni simpozij o gobavosti. Simpozij želi dati svoj prispevek na področju preventive, zdravljenja in družbenega vključevanja oseb, ki so zbolele za gobavostjo.

V teh dneh pa bo v Rimu pred štirimi vatikanskimi bazilikami na razpolago 350 prostovoljcev zdravstvenih delavcev, ki bodo nudili zdravstveno oskrbo za približno 700 brezdomcev. Pobudo naj bi ponovili tudi med jesenskim jubilejnim romanjem brezdomcev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...