Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež med družinami (foto: Radio Vatikan)
Papež med družinami

Kmalu nov urad za laike, družino in življenje

| 06.06.2016, 17:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo pristojnosti za laike, družine in zaščito življenja združil v enem vatikanskem uradu. Kot so ob koncu tedna sporočili iz Vatikana, se bosta dosedanja papeška sveta za laike in za družino 1. septembra združila v novo ustanovo, ki ji bo pridružena tudi Papeška akademija za življenje. Drugi najvišji položaj v tem uradu bo po statutu odprt tudi za laike, kar je precejšnja novost za vatikanske urade, poroča Družina.

Imen vodilnih za omenjeni urad iz Vatikana še niso sporočili. Predvideno je, da tri oddelke znotraj urada – »za laike«, »za družino« in »za življenje« - vodijo neposvečene osebe z nazivom podtajnika. Med strokovnim osebjem naj bi bili duhovniki in laiki v mednarodni zasedbi. Tudi člani, ki se bodo udeleževali posvetov, naj bi zrcalili »univerzalni značaj Cerkve«, zato naj bi bili med njimi moški in ženske, poročeni in samski, z različnih poklicnih področij.

Naloga oddelka za laike bo v skladu s statuti spodbujanje vloge laikov v katoliški Cerkvi in teološkega razvoja na tem področju. Dajali bodo pobude za oznanjevanje vere med laiki, spodbujali stike z verskimi skupnostmi in gibanji ter z organizacijami mednarodnih katoliških srečanj, denimo svetovnih dni mladih. Urad bo med drugim ocenjeval tudi predloge škofovskih konferenc glede ustanavljanja novih cerkvenih služb in položajev za laike.

Oddelek za družino bo spodbujal duhovno oskrbo družin in zaščito zakonske zveze. V njegovo pristojnost bodo sodili tudi priprava na zakon, verska vzgoja, vprašanja o posvojitvah in skrb za ostarele v družini. Oddelek za življenje se bo ukvarjal z odgovornim starševstvom in zaščito življenja, tudi s podporo organizacijam, ki nosečnice v dvomu spodbujajo k rojstvu otroka. Omenjeni oddelek bo razpravljal tudi o bioetičnih vprašanjih.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...