Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež za odstranitev škofov, ki so bili malomarni pri obravnavanju primerov spolnih zlorab

Cerkev po svetu | 06.06.2016, 08:14 Marta Jerebič

Škofje, ki so bili malomarni pri obravnavanju primerov spolnih zlorab, bodo odstranjeni iz svoje službe. Tako je papež Frančišek določil v apostolskem pismu v obliki motu proprij z naslovom Kakor ljubeča mati. Z njim poudarja, da Cerkev kakor ljubeča mati ljubi vse svoje otroke, še posebej pa skrbi in varuje najmanjše in nezaščitene. Zato med 'težke primere', zaradi katerih so škofje po Zakoniku cerkvenega prava odstranjeni iz cerkvenih služb, uvršča tudi malomarnost škofov pri obravnavanju primerov spolnih zlorab mladoletnikov.

Papež določa, da bo pristojna kongregacija rimske kurije v vseh primerih, za katere obstajajo resni indici, začela preiskavo, ki se lahko konča z odlokom o odstavitvi škofa s položaja. Kongregacija, ki bo sprejela tako odločitev, bo odločila tudi, ali škofu čim prej izročiti odlok o odstavitvi ali pa ga pozvati, da v 15-ih dneh ponudi odstop. Odločitev bo moral vedno najprej odobriti papež, pri tem se bo posvetoval še z zborom pravnikov, ki ga bodo sestavljali škofje in kardinali. S tem pismom je Frančišek še okrepil prizadevanja za zaščito mladoletnih in poudaril odgovornost škofov ordinarijev, eparhov ter predstojnikov redovnih ustanov in družb apostolskega življenja.

Za malomarnost se šteje oviranje ali neukrepanje, ki je povzročilo težko škodo drugim, osebam ali skupnostim. Škoda je lahko fizična, moralna ali premoženjska. Preiskavo bo vodila ena od štirih kongregacij: za škofe, redovnike, Vzhodne Cerkve ali evangelizacijo narodov. V to ni vključena Kongregacija za nauk vere, saj ne gre za kazniva dejanja spolnih zlorab, ampak nevestno delo. Novo pravilo velja tudi za pretekle primere nevestnega dela škofov.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...