Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
ga. Rožca Šonc (foto: Osebni arhiv)
ga. Rožca Šonc

Ko starejši pomagajo starejšim

| 01.06.2016, 11:36 Damijana Medved

V drugi majski oddaji Modrost v očeh, smo predstavili široko zasnovan program Starejši za starejše, v okviru katerega starejši prostovoljci obiskujejo starejše od 69 let, ki bivajo doma in jim na najrazličnejše načine pomagajo (spremljajo k zdravniku, berejo, dostavijo hrano na dom, pomagajo pri hišnih opravilih, gredo skupaj na sprehod, …), da lahko v domačem okolju tudi čimdlje bivajo. Naša gostja je bila vodja programa, gospa Rožca Šonc, ki je obenem tudi predsednica Društva upokojencev Novo mesto.

Gospa Rožca Šonc je s svojo predanostjo programu, iskrivostjo in srčnostjo resnično navdušila in v pogovoru poudarila, da je posebnost programa v tem, da ni treba starejšim prositi za pomoč, ampak jih pridejo prostovoljci sami povprašat, če pomoč potrebujejo. Na tak način lahko uporabniki programa ohranjajo svoje dostojanstvo, kar je seveda izrednega pomena.

Duša programa Starejši za starejše so pravzaprav prostovoljci. Preko 3440 jih je takih, ki so pripravljeni dati na voljo svoj čas in sposobnosti, da bi drugim starejšim na tak način olajšali življenje v domačem okolju. Široko zasnovan program vključuje 302 društva upokojencev in je od leta 2004 zajel preko 160.000 starejših, kar predstavlja približno 60 % starejših od 69 let, ki bivajo doma. Za uporabnika je obisk prostovoljca brezplačen, naša gostja pa si želi, da bi bilo možno mrežo še bolj razširiti in število vključenih starejših v program še povečati.

Poleg osrednje teme, smo tudi v tokratni oddaji Modrost v očeh trli miselne orehe. In glede na to, da je bil odziv na prejšnji miselni oreh zelo velik (ko je bilo treba iz črk, ki sestavljajo besedi Radio Ognjišče sestaviti čimveč novih besed), tudi tokrat ponujamo v reševanje besedno premetanko. Tokrat so na voljo črke, ki jih najdete v naslovu naše oddaje, torej MODROST V OČEH. Koliko novih besed boste sestavili iz premetavanja danih črk?

Zbirke novih besed lahko pošljete na naslov modrost@ognjisce.si ali pa na naslov Radio Ognjišče, p.p. 4863, 1210 Ljubljana-Šentvid, za oddajo Modrost v očeh.

Prijazno povabljeni k poslušanju oddaje in sodelovanju v rubriki Miselni oreh.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...