Slavi Košir
Miha Močnik
Petra Stopar
Jasmina Lambergar (foto: osebni arhiv gostje)
Jasmina Lambergar

Za dober spomin je potrebno ubežati rutini

11.05.2016, 22:26 Damijana Medved

Življenjski slog, ki spodbuja dobro delovanje našega spomina, mora biti aktiven prav vsak hip. S poskušanjem novih stvari, novih okusov, z ubiranjem novih poti, spoznavanjem novih ljudi … skratka z bežanjem pred ustaljenim, rutinskim, predvidljivim načinom življenja, bomo za svoj spomin naredili zelo veliko, za veselje do življenja pa tudi.

Tokratna gostja oddaje Modrost v očeh Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina, avtorica programa Možganski fitnes, izvajalka delavnic za sproščanje in izboljšanje pozornosti, nam je predstavila širšo sliko dobre skrbi za naš spomin. Predstavila je pet stebrov za boljše pomnenje: kvalitetna skrb za zdravje srca, uravnotežena prehrana, gibanje, umske vaje in družabno življenje.

Ob tem je Jasmina Lambergar poudarila, da je trening pozornosti ključen za trening spomina. Dandanes je pozornost vse preveč razpršena in tudi zato težave s spominom.

Skrb za dober spomin se pravzaprav tiče vseh generacij; otroci se lažje učijo, študentje lažje študirajo, boljše komunicirajo, odraslim pomaga pri dobrem opravljanju dela, tisti, ki imajo zaradi bolezni oslabljen spomin, aktivno ukvarjanje s skrbjo za spomin, le-tega ohranja v boljši kondiciji.

Smiselno se je ukvarjati s treningom spomina, ne samo zato, da se na tak način lahko spominjamo svoje preteklosti, ampak tudi za oblikovanje prihodnosti. Pri tem pa je potrebno ugotoviti, katere in kakšne umske vaje so tiste, ki nam bodo najbolj v pomoč; trening spomina je namreč zelo individualna dejavnost, ki se razlikuje od posameznika do posameznika.

Tudi tokrat smo v oddajo Modrost v očeh uvrstili rubriko Miselni oreh, za katero je izziv pripravila kar naša gostja. Tokrat vam tako v tretje ponujamo besedno premetanko. Vaša naloga je, da iz črk, ki sestavljajo besedi RADIO OGNJIŠČE sestavite čimveč novih besed. Da bi bil izziv (in možganski izkupiček) večji, je tu še omejitev in sicer, da osebna imena ne veljajo. Zbirko novih besed, ki jih boste na tak način sestavili, pošljite na naslov modrost@ognjisce.si ali pa na naslov Radio Ognjišče, p.p. 4863, 1210 Ljubljana-Šentvid, za oddajo Modrost v očeh.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...