Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Jasmina Lambergar (foto: osebni arhiv gostje)
Jasmina Lambergar

Za dober spomin je potrebno ubežati rutini

| 11.05.2016, 22:26 Damijana Medved

Življenjski slog, ki spodbuja dobro delovanje našega spomina, mora biti aktiven prav vsak hip. S poskušanjem novih stvari, novih okusov, z ubiranjem novih poti, spoznavanjem novih ljudi … skratka z bežanjem pred ustaljenim, rutinskim, predvidljivim načinom življenja, bomo za svoj spomin naredili zelo veliko, za veselje do življenja pa tudi.

Tokratna gostja oddaje Modrost v očeh Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina, avtorica programa Možganski fitnes, izvajalka delavnic za sproščanje in izboljšanje pozornosti, nam je predstavila širšo sliko dobre skrbi za naš spomin. Predstavila je pet stebrov za boljše pomnenje: kvalitetna skrb za zdravje srca, uravnotežena prehrana, gibanje, umske vaje in družabno življenje.

Ob tem je Jasmina Lambergar poudarila, da je trening pozornosti ključen za trening spomina. Dandanes je pozornost vse preveč razpršena in tudi zato težave s spominom.

Skrb za dober spomin se pravzaprav tiče vseh generacij; otroci se lažje učijo, študentje lažje študirajo, boljše komunicirajo, odraslim pomaga pri dobrem opravljanju dela, tisti, ki imajo zaradi bolezni oslabljen spomin, aktivno ukvarjanje s skrbjo za spomin, le-tega ohranja v boljši kondiciji.

Smiselno se je ukvarjati s treningom spomina, ne samo zato, da se na tak način lahko spominjamo svoje preteklosti, ampak tudi za oblikovanje prihodnosti. Pri tem pa je potrebno ugotoviti, katere in kakšne umske vaje so tiste, ki nam bodo najbolj v pomoč; trening spomina je namreč zelo individualna dejavnost, ki se razlikuje od posameznika do posameznika.

Tudi tokrat smo v oddajo Modrost v očeh uvrstili rubriko Miselni oreh, za katero je izziv pripravila kar naša gostja. Tokrat vam tako v tretje ponujamo besedno premetanko. Vaša naloga je, da iz črk, ki sestavljajo besedi RADIO OGNJIŠČE sestavite čimveč novih besed. Da bi bil izziv (in možganski izkupiček) večji, je tu še omejitev in sicer, da osebna imena ne veljajo. Zbirko novih besed, ki jih boste na tak način sestavili, pošljite na naslov modrost@ognjisce.si ali pa na naslov Radio Ognjišče, p.p. 4863, 1210 Ljubljana-Šentvid, za oddajo Modrost v očeh.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...