Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Maj v Clevelandu

| 30.05.2016, 05:03 Matjaž Merljak

V ponedeljek zvečer ob 19. uri smo se zbrali Slovenci ob kapeli Lurške Matere Božje v predmestju Euclid in se poklonili Mariji Pomagaj na predvečer njenega praznika. Slovenci častimo Marijo Pomagaj kot zavetnico Slovenije in Slovencev po svetu.

Pobožnost se je pričela z molitvijo rožnega venca, sveto mašo in petjem litanij Matere Božje. Molitveni večer, ki ga je vodil župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše, se je sklenil z blagoslovom z Najsvetejšim. Ta pobožnost, ki jo vsako leto organizirajo združena društva KSKJ organizacije, se odvija vsako leto vse od leta 1976, ko so udeleženci Evharističnega Kongresa v Philadelphiji se zaobljubili, da počastijo Marijo Pomagaj na predvečer praznika.

Katoliška Dobrodelna Akcija clevelandske škofije se je začela v nedeljo, 15. maja. Vsi smo vabljeni, da podarimo po svoji moči k tej nabirki, ki bo uporabljen za nove prostore za pohabljene otroke in mlade odrasle invalide, da bodo imeli bolj udobne domove. Zavoljo otrok smo vabljeni biti radodarni. Nabirko so nadaljevali še naslednjo nedeljo za tiste, ki mogoče niso to storili prvi vikend.

V nedeljo svete Trojice so veterani prodajali makove cvetove pred cerkvijo sv. Vida. Dohodek te prodaje porabijo za Katoliške veterane v veteranskih bolnicah. Te makove cvete nosimo v spomin na može in žene, ki so služili v oboroženih silah in so mnogi dali svoja življenja za svobodo, ki jo uživamo. Tudi maša je bila darovana v njihov spomin.

Današnja nedelja je tudi kar pestra, saj bo procesija Sv. Rešnjega Telesa in Krvi pri župniji Marije Vnebovzete. Stoletja stara tradicija je procesija na ta dan z Najsvetejšim s prošnjo za Božji blagoslov in varstvo. Ta procesija Svetega Rešnjega Telesa in Krvi bo takoj po deseti sveti maši. Župnik prosi članice Oltarnega društva za cvetje in vabljeni so tudi verniki, da se udeležijo procesije v narodnih nošah, zato da zna biti še toliko bolj slovesno.

Ker nam pa poletna sezona že trka na duri se pa začnejo prireditve v naravi. SNPJ Farma je že v nedeljo imela svojo otvoritveno prireditev in sicer servirali so zajtrk. Slovenska pristava pa ima svojo prvo veselico danes popoldne na svojih prostorih. Vse se bo pa začelo z daritvijo svete maše, ki jo bo daroval župnik Janez Kumše.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...