Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Sirski otroci vabijo k molitvi za mir, v Iraku molitev proti nasilju in terorizmu.

Cerkev po svetu | 30.05.2016, 11:01 Marta Jerebič

Sirski otroci vabijo otroke z vsega sveta, naj se jim v sredo, na Mednarodni dan otroka, pridružijo v molitvi za mir. V pobudi bodo sodelovale katoliške in pravoslavne skupnosti. V Siriji skoraj dvema milijonoma in pol otrok, mlajših od 5 let, grozi podhranjenost. V območju Aleppa najmanj milijon mladoletnih živi v dramatičnih razmerah. Molitev proti nasilju in terorizmu pa nocoj pripravljajo tudi v Iraku. V cerkvi Kraljice rožnega venca v Bagdadu se bodo zbrali predstavniki različnih ver.

Kaldejski škof v sirskem Alepu in predsednik sirske Karitas, msgr. Antoine Audo, je za Radio Vatikan dejal, da otroci v Siriji zelo trpijo: »Več kot dva milijona otrok ne more hoditi v šolo. Vidim jih na cestah Alepa, ko hodijo bosi, brez kruha, brez možnosti za dostojanstvo.« Molitvena pobuda po besedah škofa Auda kaže, kako so kristjani prisotni in zakoreninjeni v Siriji in Cerkvi. Ne izpustijo nobene priložnosti, da bi branili svojo prisotnost in prihodnost na tem kraju. Medtem ko je molitvena pobuda v Siriji ekumenska, bo nocojšnje srečanje v Bagdadu v Iraku medversko.

»Če kristjani, muslimani in drugi iskreno molijo pred Bogom, bo to spremenilo miselnost in kulturo. Pomagalo bo tudi k spravi. Molitev bo prenašala televizija, torej jo bodo ljudje lahko videli. Tudi besedila so dobro pripravljena, primerna razmeram. Vsak od nas bo prižgal svečo pred Marijo, ki jo vsi spoštujemo,« je povedal kaldejski patriarh Louis Sako in dodal, da so nekateri želeli srečanje med politiki. A to je težko. Molitev lahko spreminja, morda ne razmer, ampak ljudi, je poudaril Sako.

»Vsi so utrujeni. Dvanajst let vojne in spopadov, beguncev, mrtvih, sirot. Kam gre naš svet? Treba je odpreti oči in doseči spravo, priznati in spoštovati drugega,« je še dejal kaldejski patriarh Louis Sako.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...