Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
P. Francesco Patton (foto: )
P. Francesco Patton

Novi kustos svete dežele je p. Francesco Patton

Cerkev po svetu | 20.05.2016, 13:04 Marta Jerebič

Vodstvo Reda manjših bratov je za novega kustosa Svete dežele imenovalo p. Francesca Pattona. To imenovanje je potrdil tudi Sveti sedež. Nasledil je p. Pierbatistta Pizzaballa, ki je službo kustosa opravljal dvanajst let.

Francesco Patton se je rodil leta 1963 v severnoitalijanski škofiji Trento. Pripada frančiškanski provinci Sv. Antona manjših bratov. Slovesne zaobljube je imel leta 1986, leta 1989 pa je bil posvečen v duhovnika.

Na papeški univerzi Salesiana v Rimu je študiral komunikacijske znanosti. Znotraj reda je opravljal različne službe, kot so generalni tajnik generalnega kapitlja OFM (2003 in 2009), generalni vizitator (2003), provincialni minister Province Sv. Vigilija v Trentu (2008–2016), predsednik Konference provincialnih ministrov Italije in Albanije (2010–2013).

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.