Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež v Amerniji tudi k obeležju genocida

Svet | 22.05.2016, 00:25 Marjana Debevec

Armenija se pripravlja na obisk papeža Frančiška, ki bo v to deželo odpotoval čez dober mesec. Med obiskom si bo ogledal tudi spominsko obeležje za žrtve genocida nad Armenci. Kot je zapisano v uradnem programu, ki so objavili v Vatikanu, se bo sveti oče 25. junija dobro uro zadržal ob spomeniku v kraju Zizernakaberd.

Spominski kompleks, ki leži zahodno od armenske prestolnice Erevan, spominja na dogodke iz obdobja med prvo svetovno vojno, ko je bilo med leti 1915 in 1918 v tedanjem Osmanskem cesarstvu v množičnih pobojih in gladovnih marših umorjenih med 300.000 in 1,5 milijona krščanskih Armencev, Grkov s Ponta, Asircev in Aramejcev. Papež je tedanje dogajanje lani označil kot genocid, kar je Turčijo močno vznejevoljilo. V protestni noti je zapisala, da je Frančišek »izničil mirovno sporočilo« obiska v Turčiji v letu 2014, poroča Družina.

Na dan prihoda v Armenijo, v petek, 24. junija, se bo papež v Erevanu po molitvenem obisku apostolske katedrale v Ečmiadzinu srečal s tamkajšnjim predsednikom Seržem Sarkisjanom in z armenskim apostolskim patriarhom Karekinom II. V soboto bo Frančišek po obisku spominskega kompleksa v Zizernakaberdu odpotoval proti Gjumriju, drugem največjem armenskem mestu, kjer bo na trgu Vartanants obhajal slovesno bogoslužje in nato obiskal dve stolni cerkvi. Zvečer se bo vrnil v Erevan in se tam udeležil ekumenskega srečanja in molitve za mir na Trgu republike.

V nedeljo so predvideni srečanje z armenskimi katoliškimi škofi v apostolski palači v Ečmiadzinu, slovesno bogoslužje v armenski apostolski stolnici in »ekumenski obed«, papež pa naj bi se sestal tudi z dobrotniki armenske apostolske Cerkve. Popoldne istega dne bo Frančišek v apostolski palači podpisal skupno izjavo, pred vrnitvijo v Rim pa bo nekaj časa preživel v molitvi v samostanu Khor Virap.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...