Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: včasih smo bolj sočutni do živali, kot do ljudi

Svet | 14.05.2016, 11:46 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo izredno katehezo ob svetem letu usmiljanja posvetil enemu od vidikov usmiljenja, ki je: usmiliti se nekoga ali biti sočuten z njim. Tega, da se nam nekdo smili, po njegovih besedah ne smemo zamenjati z nekim površnim čustvom, ki rani dostojanstvo drugega. Prav tako pa naše sočutje do bližnjih ne sme biti enako sočutju z našimi živalmi.

“Zgodi se, da smo včasih sočutni do živali, do trpljenja naših bratov pa ostanemo brezbrižni”, je bil odločen Frančišek. Sočutje, o katerem je spregovoril zbranim na Trgu sv. Petra, je namreč izraz Božjega usmiljenja. Evangelij nam govori o tem, kako so se trpeči obračali na Jezusa, saj so verjeli, da jim lahko pomaga najti rešitev za njihovo žalostno situacijo. Jezus jim je odgovarjal s pogledom usmiljenja in jih tolažil s svojo navzočnostjo, je dejal papež. V njem so zaznali Božjo ljubezen. “Za Jezusa je izkusiti sočutje pomenilo podeliti žalost tistega, s katerim se je srečal, a se hkrati v prvi osebi zavzeti za to, da bi se ta žalost preobrazila v veselje.

Tudi mi smo po papeževih besedah poklicani v nas negovati držo sočutja in se otresti brezbrižnosti, ki nam preprečuje, da bi prepoznali potrebe naših bratov ter se osvobodili suženjstva materialnega blagostanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...