Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirski begunci (foto: Radio Vatikan)
Sirski begunci

Sveti sedež z Expa namenil 150.000 dolarjev za odpiranje delovnih mest za begunce v Jordaniji

Cerkev po svetu | 11.05.2016, 08:02 Marta Jerebič

Denar, ki so ga darovali obiskovalci paviljona Svetega sedeža na lanski razstavi Expo v Milanu, bo na željo papeža Frančiška namenjen odpiranju delovnih mest za begunce v Jordaniji. Projekt z imenom Vlaganje v zaposlitvene priložnosti za razseljene Iračane v Jordaniji bo izvajala Karitas Jordanije. Gre za vsoto v višini 150.000 dolarjev, s katero želijo pomagati osebam, ki najbolj trpijo zaradi vojne v Siriji in Iraku: to so begunci, njihove družine in otroci, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in se danes v velikem številu nahajajo v Jordaniji.

Jordanija je namreč ena od glavnih držav, ki je sprejela priseljence: trenutno se v njej nahaja 130.000 Iračanov, kar je skoraj 1,3 odstotka prebivalstva, več kot 1.300.000 pa je Sircev. Številke so še večje, saj se vsi niso registrirali. Predsednik Karitas Jordanije Wael Suleiman zatrjuje, da je kljub prizadevanju krajevne Cerkve in oblasti beguncem zelo težko najti delo. Mnogi ga iščejo, da bi lahko boljše živeli, delo pogosto opravljajo brez uradnih pogodb. Kljub vsemu pa trg ne zagotavlja veliko možnosti.

V okviru projekta bo redno plačano delo zagotovljeno petnajstim iraškim beguncem, ki bodo delali v proizvodnji konzerv ter v pridelavi in prodaji olja in zelenjave. Tako bo reden dohodek zagotovljen za družine, ki bodo vsaj do neke mere postale samostojne. Projekt bo prav tako omogočil poklicno usposabljanje na področju mizarstva, poljedelstva in prehrambne industrije – predvidenih je okoli dvesto mest. Občasno delo bodo omogočili približno za petsto Iračanov. Z vsoto, namenjeno za projekt, bodo pokrili stroške prvih šestih mesecev, kmalu po prodaji prvih proizvodov pa bi se morala začeti faza samostojnega preživljanja oseb.

Projekt bodo uradno začeli izvajati jutri v Amanu z manjšo slovesnostjo, ki se je bo udeležil tudi podtajnik Papeškega sveta Cor Unum Segundo Tejado Muñoz.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...