Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava | (foto: ARO)

Slovenija po besedah Eve Tomič v Evropski uniji ne izstopa

Slovenija | 01.05.2016, 02:55

Slovenija je na današnji dan pred dvanajstimi leti postala članica Evropske unije. Poleg nje je 1. maja 2004 v povezavo vstopilo še devet držav - sedem iz nekdanjega vzhodnega bloka ter Malta in Ciper. Slovenija je ob pridružitvi veliki evropski družini veljala za vzorno učenko, a do danes se je marsikaj spremenilo.

Vstop Slovenije v Evropsko unijo je bil nacionalni cilj vse od osamosvojitve. Državljani smo to na referendumu leta 2003 podprli skoraj plebiscitarno, saj je za članstvo v povezavi glasovalo skoraj 90 odstotkov ljudi. Pristopna pogajanja so se začela leta 1998 in končala tik pred iztekom leta 2002. Marca 2003 je sledil podpis pristopne pogodbe, 1. maja 2004 uradna pridružitev. Prva leta članstva v povezavi so minila v optimističnem ozračju, čeprav je Ljubljana že takrat poslušala opozorila iz Bruslja o nujnosti izvedbe strukturnih reform. Z nastopom finančne in gospodarske krize konec leta 2008 je nekdaj vzorna učenka počasi postajala država v težavah, vendar se je izognila tako imenovani trojki.

Veleposlanica naše države pri Svetu Evrope Eva Tomič meni, da v tem trenutku Slovenija ni zaznana kot velik problem, a hkrati ne izstopa zaradi kakršnihkoli uspehov. "Prej bi rekla, da smo v coni širšega nezanimanja, kar je po eni strani dobro. Po drugi strani se moramo zavedati, da smo od leta 2004 do danes naredili neko pot, ki je bila včasih dobra, včasih ne. Pomembno je, da se učimo iz preteklih napak."

V Svetu Evrope Slovenijo po besedah Tomičeve vidijo kot precej zgledno in konstruktivno državo. "Poudarila bi, da nismo videni kot država, ki bi prinašala probleme, ampak kot država, ki poskuša konstruktivno sodelovati pri njihovem reševanju."

Prihodnost prinaša velike izzive in ne tako blagodejne čase, kot smo jih bili vajeni, a Tomičeva poudarja, da ni vse tako brezupno.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...