Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Tretji obisk Fatimske Marije vse bliže

Cerkev na Slovenskem | 07.05.2016, 06:05 Petra Stopar

Obhajamo prvo soboto v mesecu, ki je tudi zadnja v sklopu prvih sobot, namenjenih pripravi na obisk milostnega kipa Fatimske Marije Romarice v Sloveniji. V tem mesecu bo namreč že tretjič v zgodovini samostojne Slovenije v našo državo prišel kip Fatimske Marije. Slovesen sprejem bo v četrtek, 12. maja, na Brezjah.

Prvi obisk je bil ob 80-letnici Marijinih prikazovanj v Fatimi leta 1997, drugi pa devet let kasneje, ko je kip sprejela Cistercijanska opatija Stična. Devica Marija se je v Fatimi na Portugalskem trem pastirčkom sicer prikazovala od 13. maja do 13. oktobra 1917. Tokratni sprejem in slovesnost bo 12. maja v Marijinem narodnem svetišču na Brezjah vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, naslednji dan bo Marija začela romati po škofijah, svoje romanje pa bo sklenila 13. oktobra na Ptujski Gori.

Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je že oktobra lani povabil k zavzeti molitvi rožnega venca in k obhajanju prvih pet prvih sobot, od letošnjega januarja do maja. V imenu škofov je župnike in predstojnike različnih skupnosti prosil, da za molitev navdušijo vernike ter naj na zadnjo prvo soboto ali na dan obiska Marije romarice v župniji ali skupnosti poskrbijo za posvetitev in izročitev župnije ali skupnosti ter posameznikov in družin Jezusovemu in Marijinemu srcu.

Množica vernikov na Brezjah
Množica vernikov na Brezjah © Janez Platiše

P. Anton Nadrah: Marija je srednica vseh milosti

»Mi izpolnjujemo Marijino naročilo. Glavna točka pri tem je, da vse, kar storimo, storimo kot zadoščevanje za svoje in tuje grehe. Predvsem je tu zadostilno sveto obhajilo, sveta spoved, molitev rožnega venca in 15 minut premišljevanja ene ali več skrivnosti rožnega venca,« je o zadnji pripravi na Marijin obisk v pogovoru za naš radio povedal pater Anton Nadrah in nadaljeval, da so bili sadovi dozdajšnjih dveh obiskov Fatimske Marije Romarice v Sloveniji obilni. »Marija je tista, ki je srednica vseh milosti in jih je obilno posredovala. Posamezniki so pričevali o spreobrnjenjih in celo ozdravitvah.«

Gre za to, da se tisto, kar se dogaja v Fatimi, prenese v našo deželo. Za vse, ki ne morejo poromati tja, bo Marija prišla sem, in to ravno v svetem letu usmiljenja, kar ima še poseben dvojni pomen. »Prav v teh dneh je ravno sto let, odkar se je prvič prikazal angel miru in je tri pastirčke povabil k molitvi in zadoščevanju. Smo pa tudi v letu usmiljenja, s katerim je Marija zelo povezana. Je Mati usmiljenja, kot jo kličemo v molitvi 'Pozdravljena, Kraljica',« pojasnjuje p. Nadrah.

Program romanja milostnega kipa Fatimske Marije

Po Nadškofiji Ljubljana bo Marija romala od petka, 13. maja, do 10. junija, in od 25. junija do 11. julija. Nadškof Zore bo nadškofijo posvetil v stolnici 10. julija. Kip bo po Škofiji Novo mesto romal od 10. do 25. junija, vmes bo 11. junija navzoč na praznovanju desete obletnice škofije. Škofija Koper bo milostni kip sprejemala od 11. julija do 18. avgusta, Škofija Celje od 18. avgusta do 9. septembra. 21. avgusta bo kip pri Sv. Jožefu v Celju. V murskosoboški škofiji bo Fatimska Marija navzoča od 9. do 18. septembra, v mariborski nadškofiji pa nato do 13. oktobra. Še isti večer bo na Ptujski Gori vseslovensko srečanje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu in vseh drugih, posvetitev in izročitev slovenskega naroda Jezusovemu in Marijinemu Srcu ter slovo od kipa. Takrat bo slovesnost vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Ptujska Gora
Ptujska Gora © Matjaž Merljak

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...