Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

25 let Slovenije: vabljeni v Novo mesto

Slovenija | 20.04.2016, 10:56 Tanja Dominko

Radio Ognjišče ob 25-letnici slovenske samostojnosti pripravlja več okroglih miz, na katere smo povabili ministre osamosvojitvene vlade, poslance in posameznike, ki so bili takrat aktivni.

Potem ko smo v začetku marca na Ptuju gostili štiri ministre Peterletove vlade, in sicer Petra Venclja, Janeza Dularja, Jožeta Osterca in Izidorja Rejca, ki so z nami delili svoje spomine na osamosvojitev, komentirali, zakaj je prišlo do razpada Demosa ter spomnili na tisto, kar nam ni uspelo, pa se bomo tokrat zbrali v Novem mestu.

V Zavodu Friderika Ireneja Barage bodo v petek, 22. aprila, z nami predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, takratni minister za raziskovalno dejavnost in tehnologijo Peter Tancig in minister za družbeno planiranje Igor Umek, poslanec prvega sklica Marjan Dvornik in urednik katoliškega tednika Družina v času osamosvajanja Janez Gril. Zaupali nam bodo, kako smo se pripravljali na samostojno pot, kakšni so bili pritiski iz Beograda, kakšni so bili gospodarski kazalci, kakšen intelektualni kapital, ki je bil na voljo. Zanimalo nas bo tudi, kakšna je bila naklonjenost medijev in tujine. Hkrati ne smemo pozabiti, da prva osamosvojitvena vlada še zdaleč ni bila tako enotna, kot se nam zdi iz časovne distance. Seveda pa bodo gostje odgovarjali tudi na vprašanja o aktualnih razmerah v državi.

Vabljeni, da se nam pridružite v Novem mestu v petek, 22. aprila ob 19. uri.

 

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...