Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Dr. Tadej Brate (foto: Blaž Lesnik)
Dr. Tadej Brate | (foto: Blaž Lesnik)

Naš gost: dr. Tadej Brate

Oddaje | 08.04.2016, 14:12 Blaž Lesnik

Tokrat smo se po zgodovini in sedanjosti vozili po železniških tirih. Dr. Tadej Brate, eden največjih strokovnjakov tehniške dediščine, izjemen poznavalec zgodovine prometa in izvrsten publicist, je bil naš gost v sobotni popoldanski oddaji.

Železnica, lokomotive, vlaki in vse, kar sodi zraven je našega gosta zanimalo že od nekdaj. Nista še minili dve leti, odkar je doktoriral na temo razvoja gozdnih železnic. Pri tem je dognal, da so v idrijskih gozdovih postavili prvo gozdno železnico na svetu.

Sicer strojnik po osnovni izobrazbi je magistriral iz industrijske arheologije v Birmninghamu, omenjeni doktorat pa je zagovarjal na gozdarskem oddelku Biotehniške fakultete. Zamisel za svojo prvo knjigo je dobil že pri trinajstih letih, uresničil pa jo je pri 24-ih. To je bila prva knjiga o parnih lokomotivah Jugoslavije. Kasneje pa jih je napisal še več kot 30.

Starši (predvsem oče) so njegovi veliki želji postati strojevodja nasprotovali, a to ga ni ustavilo. Nasprotno: ko ga je oče poslal na Dunaj v tovarno, da bi si ob umazaniji in trdem delu premislil, se je vrnil še bolj navdušen. Po študiju pa je postal raziskovalec in velik zagovornik zaščite naše tehniške dediščine. Skoraj 30 let je bil zaposlen na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kot zunanji sodelavec Tehniškega muzeja v Bistri je obnovil ljubljanski tramvaj, ima velikanski arhiv diapozitivov lokomotiv in vlakov, na domačem vrtu pred hišo pa ima dve večtonski parni lokomotivi.

 

Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...