Kuharica s. Vendeline
Pred 100 leti se je rodila sestra Vendelina Ilc
Slovenija | 05.04.2016, 13:42 Tone Gorjup
Izročilo kuharske umetnosti šolskih sester že vrsto let lahko spoznavate na našem radiu v oddajah sestre Nikoline, ki jih pripravlja Matjaž Merljak. Pomemben člen v skupnosti sester, ki umetnost slovenske kuhinje prenašajo na mlajše rodove, je bila sestra Vendelina Ilc, zato ji bo stoti obletnici rojstva namenjamo nekaj pozornosti.
Sestra Vendelina Ilc, s krstnim imenom Marija, se je rodila 5. aprila 1916 v Dolenjih Lazah pri Ribnici. V družini je bilo devet otrok: štiri dekleta so šla k šolskim sestram, ena h karmeličankam, brat pa je postal duhovnik. V pogovoru za Radio Ognjišče je povedala, da sta jih starša vzgojila v veri. Živo se je spominjala svetih večerov iz otroštva. Kajenju doma in molitvi treh rožnih vence je sledila nepozabna večerja: „Še nikoli ni bila jed tako okusna kot ta večer. In jaz šele sedaj razumem, da jo je mama pripravljala z dvojno ljubeznijo. In ta ljubezen je ostala tudi v naših dušah.“
Marija, kot so jo klicali doma, je v Ribnici končala osnovno in meščansko šolo ter leta 1934 postala šolska sestra z redovnim imenom s. Vendelina. V Mariboru se je izučila za učiteljico gospodinjstva in zatem začela poučevati na Krekovi gospodinjski šoli, ki so jo kmalu po vojni zaprli. Nekaj časa je gospodinjila pri eni družini. Pozneje je odšla na Koroško, kjer je vodila kmetijsko-gospodinjsko šolo v Šent Rupertu pri Velikovcu na Koroškem. Po letu 1969 je s. Vendelina začela s kuharskimi tečaji v Repnjah pod Šmarno goro. Nekaj časa je bila provincialka slovenskih šolskih sester.
Sestra Vendelina je na stara leta najprej pripravila novo izdajo Slovenske kuharice sestre Felicite Kalinšek. Kot je povedala, se je držala naslednjega: „Meni je bila glavna naloga, da ohranjam pristno slovensko hrano.“ Sestra Vendelina je pozneje izdala več knjig svojih receptov. Pri tem je pogosto poudarjala, kar so lahko slišale tudi udeleženke njenih tečajev: „Prvo poudarjam, da naj skušajo, karkoli skuhajo, z ljubeznijo pripravit in z ljubeznijo pred človeka postavit. To se tako čuti ali je z mržnjo skuhano ali s toplino!“ Še eno pravilo je po njenih besedah pomembno, ki velja za tiste, ki kuhajo in tiste, ki jedo: „Zmernost v jedi, pijači je nujno potrebna.“ Sestra Vendelina se je zmernosti tudi sama držala, zato je dočakala visoko starost; umrla je na praznik Marije Snežne 2003 na Brezjah.
V začetku leta 2002 je bila sestra Vendelina Ilc gostja v oddaji Slovenc Slovenca vabi. Lahko prisluhnete posnetku oddaja.