Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Duhovne vaje za mlade rojake v Argentini

| 06.04.2016, 09:51 Matjaž Merljak

Mladinski organizaciji naših rojakov v Argentini - Slovenska dekliška organizacija in Slovenska fantovska zveza - sta organizirali duhovne vaje za mlade. Za tednik Svobodna Slovenija je poročilo napisala Katja Urbančič.

Mladi so se v Centru Loyola - San Miguel, začeli zbirali v petek, 4. marca 2016, proti večeru. Duhovni vodja je bil Marcos Espinola, ki jih je že prvi večer uvedel v temo usmiljenja ob svetem letu Božjega usmiljenja. Po osebni večerni molitvi ob spremstvu glasbe v kapeli jih je na nočnih omaricah v spalnicah čakalo presenečenje: Jezusovo pismo z majhnim darilom.

Naslednji dan je vsak dobil besedilo, ob katerem je v tišini razmišljal. V dvorani so imeli prvi govor, ko jim je voditelj razložil priliko o dobrem Samarijanu. Svetoval jim je, naj posnemajo ta svetopisemski lik tako, da imajo usmiljenje do drugih in jim pomagajo. O svetopisemski priliki so razmišljali tudi med prostim časom, predvsem, kako v svojem življenju živijo - kot dobri Samarijan ali kot drugi, ki so oropanega človeka videli in šli brez usmiljenja mimo.

Med sobotnim kosilom so se mladi tudi med sabo bolje spoznali, saj so se k mizi posedli po posebni animaciji. V drugem govoru jim je duhovnik razlagal, kako se bere in razmišlja Božja beseda. Razdelil jih je v pet skupin in pogovarjali so se na temo »Izgubljeni sin«. Izmenjali si se mnenja in se tudi duhovno poglabljali. Proti večeru so imeli še zadnji govor. V njem jih je duhovnik primerjal z Bogom ob branju prilike o izgubljeni ovci. Pokazal je, kako so mi ljudje drugačni in kako je Bog Oče usmiljen in skrbi za izgubljeno ovco, čeprav ima devetindevetdeset drugih.

Mladi so razmišljali tudi o pomenu zahvale, prijateljstva in dobrote
Mladi so razmišljali tudi o pomenu zahvale, prijateljstva in dobrote © Svobodna Slovenija

Duhovnik jim je nato svetoval, naj si v mislih ustvarijo film svojega življenja. Predlagal jim je, naj razmišljajo o preteklosti in ugotovijo, kdaj je bil Bog prisoten v njihovem življenju in v čem jim je pomagal.

Še eno posebnost je pripravil za mlade: zvezal jim je roke in tako so občutili, kako grehi, napake, zmote privežejo dušo. Občutili so, da, ko je srce zavezano, ranjeno, potrebuje več pomoči drugih. Da bi se srce osvobodilo grehov, jim je duhovnik Marco ob primernem petju in spremstvu kitare podelil zakrament maziljenja ter tudi razložil pomen.

Posebna je bila sobotna večerna sveta maša. Voditelj duhovnih vaj jim je sproti razlagal mašni obred in pokazal vse, kar duhovnik uporablja med sv. mašo. Nato so kapelo uredili za čaščenje Najsvetejšega: okrog oltarja, kjer je bilo Najsvetejše v monštranci, so postavili svečke, samo pa so se posedli okoli, da bi bili čim bližje.

Mladi so molili ob oltarju v soju sveč
Mladi so molili ob oltarju v soju sveč © Svobodna Slovenija

V nedeljsko jutro jih je prebudila glasba, po zajtrku in jutranji molitvi so zopet premišljevali v tišini. Čez nekaj časa so se dobili v parku in se posedli v krogu, v sredini je bila mizica s prtom in kruhom. Vsak je vstal in vzel toliko koščkov, kolikor je želel ter jih oddal naprej. S tem je voditelj duhovnih vaj pokazal na pomen zahvale, prijateljstva, odpuščanja, pomoči, molitve. Na koncu so v kapeli imeli nedeljsko sveto mašo. Te so se udeležili tudi starši. Vsi skupaj so se Jezusu zahvalili za milost duhovnih vaj in ga prosili naj jim pomaga živeti po njegovi volji, naj jim pomaga odpustiti in naj jim vedno stoji ob strani ter jih uči biti usmiljeni.

Po kosilu so se znova zbrali v parku in se zahvalili duhovniku (g. Marcos Espinola) za pomoč in vodstvo duhovnih vaj, prav tako so se zahvalili semeniščniku Pavlu Erjavcu za pomoč in spremstvo mladih konec tedna. Po skupinskem fotografiranju so se počasi vrnili na svoje domove. Med duhovnimi vajami so imeli priložnost za spoved. Prišla sta spovedovat tudi Franci Cukjati in Robert Brest.

Udeleženci duhovnih vaj
Udeleženci duhovnih vaj © Svobodna Slovenija

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...