Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pravoslavni verniki v svetem tridnevju

Svet | 29.04.2016, 09:17 Marjana Debevec

Pravoslavni verniki danes obhajajo veliki petek, 1. maja pa bodo slavili veliko noč. Ekumenski patriarh Bartolomej je v sporočilu zapisal, da so si mnogi modri ljudje prizadevali najti rešitev za problem smrti.

Pravoslavni kristjani pa praznujejo Kristusovo vstajenje od mrtvih in odločno oznanjajo, da je smrt premagana, piše patriarh. Ta vera se odseva v vseh izrazih cerkvenega življenja in je povzeta v božanski evharistiji. Slednja je središče življenja in duhovnosti krščanskega sveta.

Ker je človeštvo preko vstajenja postalo eno samo ljudstvo, smo bili združeni v eno samo telo, je poudaril patriarh Bartolomej. Žal pa se v svetu danes nadaljujejo terorizem, vojne in na sploh ubijanje ljudi. Zato imajo po njegovih besedah voditelji človeštva, politični, duhovni in cerkveni nalogo in dolžnost, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bi se te razmere prenehale. Velika noč ni »trenuten beg iz krute resničnosti zla v svetu. Je neomajna gotovost, da je Kristus s smrtjo poteptal smrt, da je vstal od mrtvih, da je z nami vse dni do konca sveta.«, je še zapisal pravoslavni patriarh.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.