Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Mladi so razmišljali tudi o pomenu zahvale, prijateljstva in dobrote (foto: Svobodna Slovenija)
Mladi so razmišljali tudi o pomenu zahvale, prijateljstva in dobrote

Najstniki z vsega sveta jutri na srečanje s papežem

Svet | 22.04.2016, 19:10 Marjana Debevec

V Vatikanu bo od jutri do ponedeljka potekal jubilej za mladostnike med 13. in 16. letom. Na srečanje s svetim očetom bo prišlo 60 tisoč deklet in fantov z vsega sveta.

Dekleta in fantje z vsega sveta bodo program začeli z romanjem skozi sveta vrata. Prehodili bodo romarsko pot preko Ulice sprave do Trga sv. Petra, kjer jih bo pričakalo več kot 150 duhovnikov, ki bodo na razpolago za prejem zakramenta sprave. Trg sv. Petra se bo tako jutri spremenil v veliko »spovednico« in izkušnjo »Očetovega objema«. Romanje bodo sklenili z izpovedjo vere na grobu apostola Petra.

Zvečer bodo odšli na rimski olimpijski stadion, kjer se bo ob 20.30 začelo praznovanje z glasbo in pričevanji s področja kina, športa in astronomije. Še pred tem pa se bodo na stadionu predstavile skupine iz raznih škofij, ki bodo zastopale različne izkušnje mladinske pastorale.

V nedeljo ob 10.30 bo za udeležence jubileja papež Frančišek na Trgu sv. Petra daroval sveto mašo, kar bo vrhunce njihovega romanja. Dan se bo nadaljeval z obiskom »šotorov Usmiljenja«, ki bodo postavljeni na sedmih mestih v središču Rima. Le-ti bodo od sobote do ponedeljka romarjem in Rimljanom predstavljali pričevanja o duhovnih in telesnih delih usmiljenja.

Sveti oče je v posebnem sporočilu najstnike spodbudil, naj postanejo nosilci jubileja. Pojasnil je, da je sveto leto Usmiljenja čas milosti, miru, spreobrnjenja in veselja, ki je namenjen vsem: malim in velikim. Je priložnost, ko lahko odkrijemo, da je živeti kot bratje veliko in najlepše praznovanje brez konca. Spodbudil jih je, naj ostanejo trdni na svoji poti vere. Gospod nam daje pogum, da gremo proti toku, je zapisal papež in jih pozval, naj stavijo na velike ideale, na velike stvari!.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...