Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Zaživela pobuda Mama, oče, otroci

Slovenija | 21.04.2016, 13:28 Marjana Debevec

Zagovorniki tradicionalne poroke so v začetku aprila sprožili peticijo za vpis definicije zakonske zveze kot zveze moškega in ženske v evropsko zakonodajo. Avtorji te evropske državljanske pobude prihajajo iz sedmih držav članic EU, peticijo pa je mogoče pospisati na spletu http://www.mumdadandkids.eu/.

Cilj pobude, imenovane Mama, oče in otroci, ki zakon definira kot stabilno zvezo moškega in ženske, je zbrati milijon podpisov, saj bi morala Evropska komisija nato sprejeti njene pobudnike. Več o namenu pa Štefan Kržišnik iz Iskreni.net. „Odločili smo se, da ne moremo dopustiti, da bi še Evropska unija pritiskala na posamezne države članice, da sprejmejo zakonodajo, ki bi razvrednotila zakonsko zvezo in družino. Zato je zelo pomembno, da se ta politična zahteva postavi in da skušamo narediti vse, da se na evropski ravni sprejme takšna definicija in potem so tudi posamezne države zaščitene pred pritiskom drugih držav in civilnih organizacij, ki se zavzemajo za istospolnih in drugih porok z zakonsko zvezo“, je še povedal Kržišnik.

Avtorji peticije prihajajo iz Francije, Švedske, Madžarske, Slovaške, Poljske, Hrvaške in Portugalske. Doslej jo je podpisalo že nekaj več 25.000 ljudi.

Instrument evropske državljanske pobude je bil uveden z Lizbonsko pogodbo. Če formalno prijavljeno pobudo podpre vsaj milijon državljanov iz vsaj četrtine držav članic povezave, lahko Evropsko komisijo pozovejo, naj pripravi predlog zakonodajnega akta na svojih področjih pristojnosti.

Če bo Evropska unija zakon definirala kot zvezo moškega in ženske, bodo imele države članice pravico, da ohranijo zakonsko zvezo, kakršna je. Za države, ki že imajo uveljavljene poroke dveh moških ali dveh žensk, pa se ne bo spremenilo nič.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...