Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek med nagovorom (foto: CTV)
Papež Frančišek med nagovorom

P. Lombardi: Papeževo potovanje na Lezbos bo izključno humanitarno in ekumensko

Svet | 15.04.2016, 08:10 Marjana Debevec

Grčija se pripravlja na jutrišnji papežev obisk. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je na tiskovni konferenci povedal, da gre za izključno humanitarno in ekumensko potovanje. Napoved papeževega obiska otoka Lezbos pa je bila po njegovih besedah za vse veliko presenečenje. Kot potovanje na Lampeduso, se bo tudi tokratno potovanje svetega očeta odvijalo v času hude humanitarne krize.

Papež se bo na otoku, ki je cilj številnih beguncev predvsem iz Sirije, zadržal pet ur. Po besedah p. Lombardija ne moremo na njegov obisk gledati le v luči političnega dogajanja ali pa kot kritiko na reševanje migrantskega vprašanja s strani Evropske unije. »Obisk bo izključno humanitarne in ekumenske narave, saj ga bo opravil skupaj z ekumenskim patriarhom in atenskim nadškofom«.

Obenem pa je p. Federico Lombardi tudi izpostavil, da je begunska situacija zelo težka in bo treba še veliko truda, da bodo našli rešitve, dostojne človeka. »Do obiska prihaja zaradi papeževe zaskrbljenosti zaradi beguncev in migrantov. Z njim pa to skrb deli tudi patriarh Bartolomej in celotna grška pravoslavna Cerkev«.

Papež bo po našem času na Lezbos prispel malo po deveti uri zjutraj. Sprejel ga bo grški premier Cipras, dobrodošlico pa mu bosta izrekla tudi ekumenski patriarh Bartolomej in atenski nadškof Ieronymos. Po zasebnem srečanju se bodo trije verski voditelji odpravili v begunski center Moria, kjer je nastanjenih približno 3000 prebežnikov. Papež bo ob prihodu najprej pozdravil približno 150 otrok in takoj zatem še 250 ljudi v šotoru, kjer poteka registracija beguncev. Vse trije gostje bodo zatem predstavili svoje nagovore ter nato podpisali skupno izjavo. V njej naj bi izrazili ekumensko zavzemanje na humanitarnem področju.

Papež bo obedoval z osmimi begunci, zatem pa se bo odpravil v pristanišče Mytilene, kjer se bo srečal s prebivalci mesta in majhno katoliško skupnostjo. Ob sklepu njegovega nagovora bodo trije verski voditelji izrekli molitev za žrtve migracij in po minuti molka vrgli v morje tri vence rož, ki jih bodo podarili otroci.

Pred odhodom v Rim, ki je predviden malo po 15. uri po našem času, se bo papež zasebno srečal z nadškofom Ieronymosu, zatem pa še s patriarhom Bartolomejem in premierjem.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...