Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Po Rimu relikvije sv. Leopolda Mandića tudi v Zagrebu in Ljubljani

| 14.04.2016, 11:51 Tone Gorjup

V zagrebški katedrali so včeraj popoldne slovesno sprejeli relikvije oziroma neiztrohnjeno telo sv. Leopolda Mandića, ki je skupaj s sv. patrom Pijem iz Pietrelcine zavetnik jubilejnega leta usmiljenja. V Zagrebu bodo ostale do ponedeljka, ko jih bodo prepeljali v kapucinsko cerkev v Štepanji vasi v Ljubljani. Tako bo sveti Leopold Mandić, ki je bil krajši čas vikar v Kopru, znova za nekaj ur na naših tleh.

Relikvije svetega Leopolda Mandića je od vstopa v Slovenijo spremljal provincial slovenske kapucinske province brat Vlado Kolenko. Kot je povedal, je slovesnost sprejema s priložnostnim bogoslužjem v hrvaški prestolnici vodil zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić. Prihod relikvij svetega Leopolda so oznanili zvonovi katedrale. Sprejem nestrohnjenega telesa v steklenem sarkofagu so pripravili na trgu pred katedralo, kjer se je zbrala velika množica vernikov. Kardinal Božanić je po uvodni molitvi med drugim dejal: »Telo hrvaškega redovnika, kapucina, svetega Leopolda Bogdana Mandića, ki je postalo znamenje božje bližine potem, ko je bilo izpostavljeno v baziliki sv. Petra v Rimu, je zdaj pri nas v Zagrebu. Papež Frančišek je želel, da je skupaj s patrom Pijem tudi sveti Leopold v srcih vernikov vsega sveta kot pričevalec v jubilejnem letu usmiljenja.« Sledil je sprevod v svetišče, kjer so relikvije svetega Leopolda izpostavili v češčenje pred glavnim oltarjem. Po besednem bogoslužju je zbrane nagovoril kardinal Bozanić, ki je med drugim spomnil na 150. obletnico rojstva kapucinskega spovednika; rojen je bil 12. maja 1866 v Herzegnovem pri Boki Kotorski. Slovesnost sprejema so sklenili s petimi večernicami in z blagoslovom.

Večerno sveto mašo je daroval škof Vlado Košić, ordinarij v Sisku. Sledilo je molitveno bdenje s spovedovanjem. Kot je povedal brat Vlado Kolenko je bila vrsta vernikov, ki so želeli počastiti svetega patra Leopolda Mandića izredno dolga, saj se je raztezala vse do Trga bana Jelačića. Tudi danes so relikvije priljubljenega spovednika v zagrebški katedrali. Nocojšnjo mašo bo ob somaševanju škofov in Hrvaške ter Bosne in Hercegovine daroval kardinal Bozanić, zatem bodo sarkofag z nestrohnjenim telesom prepeljali v kapucinsko cerkev sv. Leopolda Mandića v zagrebški Dubravi, kjer bodo ostale do ponedeljka zjutraj. Največ romarjev iz vseh krajev Hrvaške pričakukejo v soboto.

V ponedeljek okrog enajste ure je predviden sprejem relikvij sv. Leopolda Mandića, ki je bil v letih 1905 in 1906 vikar in spovednik v kapucinskem samostanu v Kopru, v župniji Ljubljana - Štepanja vas. Slovesno sveto mašo ob 11.30 bo daroval ljubljanski nadškof Stane Zore. Relikvije, ki bodo izpostavljene v čaščenje, bodo ostale v župnijski cerkvi do 17. ure, ko se bodo od njih poslovili in jih pospremili v Padovo, kjer je grob svetnika.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...