Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Svet kardinalov o izbiri škofov in vlogi nuncijev

Cerkev po svetu | 14.04.2016, 10:26 Marta Jerebič

Svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, je včeraj končal svoje aprilsko zasedanje. Pogovorov se je udeleževal tudi papež Frančišek, zaradi zdravstvenih razlogov pa je manjkal en kardinal. Tudi tokrat so nadaljevali razpravo o dikasterijih rimske kurije, pozornost pa so namenili še kriterijem, na podlagi katerih se zbirajo informacije za imenovanje novih škofov, ter vlogi nuncijev. Naslednje srečanje sveta bo potekalo od 6. do 8. junija.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je povedal, da je Svet kardinalov tudi tokrat večji del zasedanja namenil vprašanju posodabljanja vatikanskih dikasterijev. Znova so pregledali končni predlog za dva nova dikasterija in ga predali papežu. Kot je znano, gre za dikasterij, ki bo zajemal laike, družino in življenje, ter dikasterij, ki bo zajemal področja pravičnosti, miru, migracij, dobrodelnosti in pastoralo zdravstvenih delavcev.

Pozornost so tokrat namenili tudi kongregacijam za bogoslužje, redovnike, zadeve svetnikov in za nauk vere. Ob tem so se ustavili pri kriterijih, na podlagi katerih se zbirajo informacije za imenovanje novih škofov. Ko začne teči poizvedovanje za izbiro novega škofa, določeni posamezniki dobijo 'vprašalnik, ki ga lahko uporabijo, da izrazijo svoje misli, mnenja ali podajo nasvet'. Zdaj bodo ta vprašalnik prenovili, v njem pa bo več vprašanj na temo pastoralnih izkušenj in dobrega značaja kandidata. Cilj je opraviti 'najboljše iskanje informacij na osnovi idealnega profila dobrega pastirja'. Papež in njegovi svetovalci so razmišljali tudi o pomenu in vlogi nuncijev, o njihovi nalogi in liku.

Kot je še povedal p. Lombardi, je svet kardinalov začel urejevati dosedanje predloge za reformo rimske kurije, vendar pa nove apostolske konstitucije, ki bo nadomestila sedanjo z naslovom Pastor bonus, ni pričakovati pred koncem letošnjega leta.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...