Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež bo obiskal otok Lezbos

Cerkev po svetu | 06.04.2016, 07:57 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo najverjetneje 15. aprila za nekaj ur obiskal grški otok Lezbos in tamkajšnji namestitveni center Moria, kjer se bo srečal z begunci.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi ni zanikal govoric, a dejal, da trenutno ne more povedati nič več, ker še nimajo dokončne odločitve, konkretnega datuma in načrtov. Je pa novico sporočil sinod Grške pravoslavne Cerkve.

Papeža naj bi na otoku sprejel atenski pravoslavni nadškof Hieronim II., carigrajski ekumenski patriarh, Bartolomej ter grški predsednik države in vlade, Prokopis Pavlopoulos in Alexis Cipras.

Papeževo potovanje naj bi se uvrščalo med njegove mesečne obiske krajev trpljenja, ki jih en petek v mesecu opravlja v letu usmiljenja.

Prek Sredozemskega morja na otok Lezbos prihajajo predvsem begunci iz Sirije in Iraka, veliko pa jih je tudi iz Afganistana in Pakistana.

Papež je že večkrat pokazal svoje srce za begunce. Tako je na veliki četrtek opravil tradicionalno umivanje nog, in sicer enajstim prebežnikom. Njegovo prvo potovanje leta 2013 ga je vodilo prav na italijanski otok Lampedusa, kamor vsako leto pridejo številni begunci.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...