Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Grad Grad (foto: slovenia.info)
Grad Grad

Največji grad na Slovenskem

| 02.04.2016, 13:11 Blaž Lesnik

Največji grad na Slovenskem se imenuje preprosto Grad. Stoji v osrčju Goričkega nad istoimenskim naseljem. Po izročilu naj bi ga zgradili templjarski vitezi, omenja pa se že leta 1214 kot Castrum Lydua. Njegova tlorisna oblika je nepravilni peterokotnik in naj bi imel toliko soban, kot je dni v letu. A ta podatek ne drži, saj je prostorov »le« 311.

V gradu so ogromne kleti in ječe. V okolici naselja se pojavlja bazaltni tuf, s katerim so gradili ta najobsežnejši grajski kompleks pri nas. Znotraj poslopja je globok vodnjak, vklesan v živo skalo in zavarovan s ploščo. Odigral naj bi pomembno vlogo v času obleganj in napadov.

Zaradi lege na pobočju ima do pet nadstropij, izstopa pa zvonik grajske polkrožne kapele. V njej je deloval prvi prekmurski protestantski duhovnik Mikloš Küzmič.

Grad je po burni in dolgi zgodovini 21. stoletje dočakal v zelo slabem stanju. Leta 1996 so ga začeli obnavljati, a dela v številnih sobanah ne bo zmanjkalo. V doslej obnovljenih ima sedež Krajinski park Goričko, uredili so tudi muzejske delavnice tradicionalnih obrti, vinoteko z goričanskimi vini, prekmursko črno kuhinjo, učilnico, konferenčno sobo viteško in poročno dvorano. Okoli gradu se razteza park, zgrajen v angleškem stilu. V njem najdemo stare tulipanovce, ki so med najstarejšimi v Sloveniji, rdeče bukve in hraste ter druga drevesa, ki še lepšajo podobo parka.

Slovesnost podelitve mašniškega posvečenja Damianu Črnaku (photo: osebni arhiv) Slovesnost podelitve mašniškega posvečenja Damianu Črnaku (photo: osebni arhiv)

Trije Slovenci, posvečeni v duhovnike v tujini

V športni dvorani Logatec bo jutri dopoldne ob 11. uri novo mašo obhajal Vid Grdadolnik, ki je bil v duhovnika posvečen 7. junija v Pulju. Prejšnjo nedeljo sta imela ponovitev nove maše v ...

Procesija s kipom in relikvijamo sv. Nazarija (photo: Picasa) Procesija s kipom in relikvijamo sv. Nazarija (photo: Picasa)

V Kopru množična procesija in velik praznik

V koprski stolnici je bila v nedeljo dopoldne slovesna sveta maša ob 1500-letnici prihoda svetega Nazarija in s tem ustanovitve mesta. Pred tem so pripravili procesijo z relikvijami tega prvega ...

Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc) Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc)

Ne vem, kaj sem čakal več kot deset let!

Obisk Bukarešte je bil osrednji del osmega dne 22. radijskih počitnic. Sveto mašo smo imeli v cerkvi sv. Križa in tako podprli tamkajšnjo katoliško skupnost. 87 odstotkov Romunov je pravoslavne ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...