Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
pulsatila grandis (foto: sentjur.net)
pulsatila grandis

Nežni kosmatinec z vijoličastim cvetom

| 30.03.2016, 09:51 Blaž Lesnik

Svilnato žametno stebelce z gostimi dlakami in izjemnim vijoličnim cvetjem. Je edini kosmatinec, ki ima pokončen modrovijoličen cvet: velikonočnica. Nežna rožica zacveti v februarju, marcu ali aprilu – odvisno od vremenskih razmer – in ker jo navadno opazimo v bližini velike noči, so jo ljudje poimenovali velikonočnica. Je zavarovana cvetlica, ki je uvrščena na seznam ogroženih rastlinskih vrst.

Velikonočnica spada v rastlinsko družino zlatičnic v rod kosmatincev. Vsa rastlina je porasla s svilnatimi dlačicami, ki jo ščitijo pred mrazom. Najdemo jo na Boču in v njegovi širši okolici, v smereh proti Ponikvi in Rogaški Slatini. Zacveti zelo zgodaj, ko je okoliška travna ruša še v stanju zimskega mirovanja. Je redek predstavnik stepske flore in dosega v Sloveniji jugozahodno mejo svoje razširjenosti. Velikonočnica je simbol Krajinskega parka Boč - Donáčka gora, po njej pa se imenuje tudi planinska koča, ki stoji na 550 m n.v. na zahodni strani bočkega pogorja, pod Dreveniško goro. V zadnjem času postaja vse bolj ogrožena, spreminjanje rastiščnih razmer in množične prireditve na Boču krčijo njen že tako majhen življenjski prostor.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.