Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek
Najdebelejši macesen, Krofička (foto: Iztok Snoj, Gore-ljudje)
Najdebelejši macesen, Krofička

Naše najstarejše drevo

Polno prgišče lepote | 24.03.2016, 10:17 Blaž Lesnik

Najstarejše slovensko drevo je macesen v dolini Male Pišnice. Visok je 22 metrov, njegov obseg pa meri 4,22 metra. Macesen je bil precej višji, vendar mu je vihar odlomil vrh. Njegovo starost ocenjujejo na 800 do 1000 let, kar pomeni, da sega njegova zasaditev v čas visokega srednjega veka in denimo sovpada z ustanovitvijo stiškega cistercijanskega samostana.

Z evropskim macesnom, edino vrsto tega drevesa, ki raste pri nas v naravi, omenimo še drugi rekord: Najdebelejši macesen v Sloveniji raste na pobočju pod Krofičko nad Logarsko dolino. Njegov obseg je 465 cm, visok pa je kar 29 m.

V povirju Save Dolinke pa raste poseben tip macesna, ki mu v ljudskem jeziku pravimo krvavi macesen. Že dolgo ga cenijo zaradi kakovostnega lesa z zelo velikim deležem rdečkastega jedra. Dolgo so domnevali, da je krvavi macesen posebna rasa, a preučevanja tega za zdaj še niso potrdila.

Za konec še zanimiva ugotovitev, do katere so prišli strokovnjaki nemške vojske. Med vsemi vrstami lesa macesnovina najbolje izolira visokofrekvenčne valove, ki jih uporabljajo mobilni telefoni. Železobetonska plošča enake debeline naj bi imela desetkrat slabše izolacijske lastnosti.

Vir: R. Brus, Drevesne vrste na Slovenskem, MK 2004

Macesen v Mali Pišnici
Macesen v Mali Pišnici © Emil Velikanje

Polno prgišče lepote
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...