Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Dolina pod Poncami

Polno prgišče lepote | 17.03.2016, 07:30 Blaž Lesnik

Ledeniška dolina v severozahodnem delu Julijskih Alp, ki se razteza od naselja Rateče do naslednje doline Tamar, je danes svetovno znana po smučarskih skakalnicah in letalnicah. Pod gorsko verigo Ponce, ki jo od juga proti severu tvorijo Zadnja, Srednja, Visoka in Mala oz. Rateška Ponca, se strma pobočja končujejo v Planiški dolini.

Ali veste, da so v Planici skakalci in letalci od leta 1934 dosegli že 42 svetovnih rekordov? Največ, 13, so jih prispevali Norvežani, sedem so jih postavili Finci, po šest pa Nemci in Avstrijci.

Skakalcem je v dolini pod Poncami tudi prvič uspelo prebiti magični meji tako stotih kot dvestotih metrov. Prvo skakalnico je dobila Planica že pred letom 1930. To je bila 20 metrska skakalnica, katere obrisi so vidni še danes. Leta 1934 je bila zgrajena stara Bloudkova velikanka, glavni konstruktor je bil gradbenik in alpinist Ivan Rožman. Leto po izgradnji je skakalnico prevzel inženir Stanko Bloudek in jo vse do svoje smrti povečeval ter ponesel slavo Planice v svet. Njena os je spomeniško zaščitena in je ni moč spreminjati.

Vir: wikipedia.org, nc-planica.org, sta.si

Mala Rateška Ponca
Mala Rateška Ponca © pdkranj.si

Polno prgišče lepote
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...