Petra StoparPetra Stopar
Gornji Grad - največja cerkev (foto: slovenia.info)
Gornji Grad - največja cerkev

Največja cerkev v Sloveniji

Polno prgišče lepote | 13.03.2016, 11:11 Blaž Lesnik

Ali veste, katera izmed več kot 2977 katoliških cerkva je največja v Sloveniji? Kraljuje sredi naselja v Zgornji Savinjski dolini v zgornjem predelu Zadrečke doline med planoto Menina na jugu in Rogačevo skupino na severu. Baročna Cerkev svetega Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu je po prostornini največja cerkev pri nas, ima pa tudi najvišjo kupolo.

Zgodovina cerkve in kraja je tesno povezana z benediktinskim samostanom, ki so ga v Gornjem Gradu ustanovili davnega leta 1140. Ko je 21 let kasneje prešel pod ljubljansko nadškofijo, je samostan postal rezidenca ljubljanskih škofov. Tu naj bi leta 1630 umrl tudi ljubljanski škof Tomaž Hren.

Cerkev so v njeni dolgi zgodovini večkrat prezidali. Gradnjo nove cerkve v obliki latinskega križa, s kupolo na križišču in kulisno zahodno fasado je v sredini 18. stoletja vodil Matija Perski. Staro svetišče so podrli, zvonik iz l. 1671 pa so nadzidali in prekrili s čebulasto kapo.

Cerkev sv. Mohorja in Fortunata predstavlja enega ključnih spomenikov visokega baroka na Slovenskem in v osnovi sledi vzoru ljubljanske stolnice, vendar je gornjegraški prostor mehkeje oblikovan. Vse oblike dvopolne dvorane s kapelami, visoko ovalno kupolo nad križiščem s prečno ladjo in štirikotnim prezbiterijem so zaobljene in valovijo.

Zadnja obnova notranjščine in zunanjosti cerkve je bila v večji meri zaključena l. 1989. Posebnost naše največje cerkve sta tudi oprema stranskih oltarjev z olji Johanna Martina Kremser Schmidta in kapela Božjega groba. V preddverju so renesančni nagrobniki škofov.

Vir: dedi.si, sl.wikipedia.org, slovenia.info

Polno prgišče lepote
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.