Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slap Boka (foto: sl.wikipedia.org)
Slap Boka

Najveličastnejši in najbolj vodnat slovenski slap

Polno prgišče lepote | 07.03.2016, 07:30 Blaž Lesnik

Ali veste kateremu izmed slovenskih slapov pripada mesto najveličastnejšega in najbolj vodnatega? Slap Boka vre iz navpične stene in pada v široki pahljači na dno soteske. Slap prosto pada 106 metrov in malo naprej še 30 metrov. Odgovor na vprašanje, od kod toliko vode, lahko poiščemo v zaledju slapu. Sodi namreč med območja z največ padavin v Sloveniji.

Vsa ta velikanska količina vode se zbira v pogorju Kanina, ali bolje rečeno se pretaka v notranjosti te visokogorske kraške pokrajine.

Boka je najmogočnejša junija, ko se na Kaninu topi sneg in ob močnejših neurjih. Takrat se po ocenah v eni sami sekundi čez prag tudi do 100 000 litrov vode. Ta neverjetna količina vode je s svojo močjo nižje pod slapom vrezala globoko sotesko, po kateri se rečica po približno kilometru prebije do Soče. Količina pretoka vode niha in je odvisna od letnega časa in padavin. Vsekakor si velja slap ogledati v vsej svoji veličastnosti ob koncu pomladi, ko je Bokino bobnenje slišati daleč naokoli. Slap je dobro viden s ceste Žaga – Bovec. Z razgledišča na levi strani mostu se odcepi označena pot s številnimi razglednimi mesti.

Vir:http://www.slovenia.info, P. Skoberne: Sto naravnih znamenitosti

Polno prgišče lepote
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...