Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Vox Arsana (foto: ARO)
Vox Arsana

Vox Arsana z novo zgoščenko navdušila doma in v tujini

| 03.03.2016, 09:41 Mateja Feltrin Novljan

Petkov večer smo preživeli ob poslušanju odlične glasbe zasedbe Vox Arsana in prijetnem klepetu s pianistom, vokalistom, producentom in aranžerjem Mladenom Delinom. Dve leti trdega dela je za člani zasedbe, ki se zdaj veseli svojega izdelka. Vsaka skladba ima svojo zgodbo, na nek način poznano, saj pojejo znane tuje in slovenske uspešnice, a po drugi strani čisto novo, ki so jo vdihnili pevki in pevca Vox arsane. Studijski album Turn it up je projekt skupnega ustvarjanja z odličnim Big Bandom RTV Slovenija, dirigentom Lojzetom Krajnčanom ter posebnimi gosti – legendarnimi New York Voices in izvrstno Nino Strnad.

Kritike so pomembne, najpomembnejše pa je občinstvo

Mladen Delin je povedal, kaj so doživljali ob izidu zgoščenke: „Spomnim se tistega dne. Bili smo neverjetno izpolnjeni, veseli, mogoče celo malo evforični, po drugi strani pa zelo pomirjeni, kajti album je nastajal dve leti – eno leto so trajale priprave. Takrat so se pisale priredbe, vzpostavila vsa sodelovanja, sklepali so se vsi dogovori, delali smo načrt. Potem se je začelo pravo garanje, za produkcijo in snemanje smo porabili še eno leto. To pomeni, da smo se videvali pet dni na teden, poleti smo si vzeli en mesec pavze, drugače pa smo bili ves čas v studiu. Kadar nismo bili v pravem studiu, smo bili v svojem, ki smo ga uredili za to, da smo se pripravili in posneli kakovostno, predvsem pa izpovedno – da ni to samo neko petje, da ima vsaka skladba zgodbo, da se čuti, da za njo stoji človek, ki hoče z glasbo nekaj povedati. To kar se zapiše, ostane za večnost. Ko smo prejeli v roke album, smo občutili nepopisno veselje in mislim, da traja še danes."

Pianist, vokalist, producent in aranžer Mladen Delin
Pianist, vokalist, producent in aranžer Mladen Delin © ARO

Kako odmeva album doma in v tujini? "Odmevi so dobri, dobili smo kritike iz Slovenije in iz tujine. Najpomembnejše so nam bile reference iz ZDA, posnetke smo dali kar nekaj uglednim glasbenikom in vtisi so fantastični. New York Voices so komentirali, da smo sedaj v „big ligi“, torej v prvi ligi - malo v šali, mali zares. Nekaj fantastičnih profesorjev iz različnih evropskih akademij je album pospremilo z več ali manj samimi superlativi, nekaj referenc pa še čakamo - tako s strani glasbenikov in predvsem s strani občinstva, ki nam je najbolj pomembno, saj je album namenjen poslušalcem.“

Na zgoščenki je dvanajst skladb z izborom lastnih priredb svetovnih uspešnic swinga, filmske glasbe, večnih slovenskih popevk in izvirne avtorske glasbe vabi poslušalca, da uglasi svojo energijo z osvobajajočimi ritmi iz svetovne zakladnice vokalne in big bandovske glasbe.

Kdo so Vox Arsana?

Vox Arsana velja za vodilni vodilni vokalni kvartet v jugovzhodni Evropi. V njihovi odrski eksplozivnosti je zajet moderni swing, začinjen z bogatimi harmonijami, virtuoznimi ritmi jazza ter dinamično barvitostjo večglasnega petja. Na svojih koncertih vas popeljejo v svet vokalne ekstaze v stilu legendarnih zasedb Manhattan Transfer in New York Voices.

Vox Arsana so: Mladen Delin, Teja Letonja, Ana Delin in Samo Ivačič
Vox Arsana so: Mladen Delin, Teja Letonja, Ana Delin in Samo Ivačič © ARO

Skupina Vox Arsana je nastopila na pomembnih festivalih v Sloveniji, Franciji, Italiji, Hrvaški, Srbiji in ZDA (Ohio, New York). Redno sodelujejo s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, ter so stalni gostje različnih big bandov – BB RTV Slovenija, BB HRT, BB DOM in Totega BB Maribor. Od leta 2013 delujejo pod mentorstvom NEW YORK VOICES (dvakratni dobitniki nagrade Grammy, ZDA).

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...